Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Halkevi ve Faaliyetleri

Halkevinin belli başlı çalışma

Halkevinin belli başlı çalışma konuları ve çalışma sahaları; 1) Dil ve Edebiyat, 2) Güzel sanatlar, 3) Temsil, 4) Spor, 5) Sosyal Yardım, 6) Halk Dershaneleri ve Kurslar, 7) Kütüphane ve Yayın, 8) Köycülük, 9) Tarih ve Müze’dir.

Bir yerde halkevinin kurulabilmesi için en az üç şubenin teşekkül etmesi gerekirdi. Bu şartı taşımayan kırsal bölgeler, küçük kasabalar ve köyler oraların ihtiyaçlarını karşılayabilecek halkodalarının açılması uygun görüldü. Halkodası hizmet ve amaç bakımından halkevlerinin çekirdeğidir.

Halkevleri, Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen devrimlerin geniş kitlelere ulaştırılması, benimsenmesi ve kalıcı hale getirilebilmesi için oluşturulmuş kurumlardı. Serbest Cumhuriyet Fırkasının kısa sürede halktan destek bulması, devlet erkânında, CHP’nin gerçekleştirdiği devrimlerin kalıcı olup olmayacağı konusunda tereddüt oluşturdu. Hükümet bu devrimleri koruyup geleceğe taşıma yönünde arayışlara başladı. Bu çabalardan en önemlisi halkevlerinin tesis edilmesiydi. Hükümet büyük önem verdiği halkevleriyle rejimin benimsetilmesi, halkı pozitivist dünya görüşü doğrultusunda eğitilmesi, halkın kaynaştırılması, gençlerin zararlı alışkanlıklardan uzak tutulması, halkın modernleştirilmesi, yetişkinlere eğitim verilmesi ve sanatın geliştirilmesini amaçlıyordu.

Halkevleri, toplumu değiştirmek, dönüştürmek ve modernleşmek için önemli bir sosyal projeydi.

Siirt Halkevi, 19 Şubat 1934’te Vali Ali Sakıp (Beygo) ve kalabalık bir halk topluluğunun katıldığı resmi bir törenle açıldı. Şiirler okundu, yerli-yabancı müzikler dinlendi, ilkokul öğretmenleri tarafından bir piyes bile sahnelendi. Açılış günü törenlerine halk büyük ilgi gösterdi.

Siirt Halkevinin açılışını kazalardaki yapılanma izledi. Siirt’e bağlı; Şırnak Halkevi Beşiri Halkodası Baykan Halkodası, Kurtalan Halkodası, Eruh Halkodası, Kozluk Halkodası, Pervari Halkodası, Tillo Köyü Halkodası Sason Halkodası, Şirvan Halkodası, kuruldu. Siirt’teki Halkevleri içinde en aktifi merkez halkeviydi. Eruh, Beşiri ve Kurtalan halkodalarının yeterli bütçesi olmadığından son derece sınırlı etkinlik gerçekleştirdiler.

Siirt Halkevi, 1931 yılına kadar Türk Ocağının hizmet binası olarak kullanılan yüksek bir yerde inşa edilmiş ve etrafında spor yapma imkânı bulunan bir binada açıldı. Halkevi ilk etapta; dil, tarih, edebiyat, spor, güzel sanatlar ve temsil şubesi olmak üzere altı şube ile faaliyete geçti. Öğretmenler halkevlerin pek çok aktivitenin gerçekleştirilmesine önemli katkılarda bulundular. Siirt Halkevinin 1934 yılında 5 kadın, 230 erkek olmak üzere 235 üyesi vardı.

Vali Ali Sakıp (Beygo)’nun yakın takip ve ilgisine, Halkevi Başkanı Mirat Aykın’ın yoğun çabaları eklenince üye sayısı hızla artmaya başladı. 1935 yılında 386 kayıtlı üyesi bulunan Halkevlerinin 1937’de bütün şubeleri aktif hale getirerek dokuz şubeyle çalışmalarına devam etti. 1942 yılına gelindiğinde üye sayısı 959’a ulaşmıştı.

Siirt Halkevi İdare Heyetinin başarılı çalışmaları Ankara tarafından da takdirle karşılandı.

Kaynak: Doç. Dr. Şerif DEMİR

Seni Gidi Kopyacı :)))