Siirt Valiliği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında 2022 yılı Siirt Projeleri imza töreni düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle 2022 yılında Siirt il ve ilçelerinde uygulanacak olan toplam 4 milyon 974 bin 441 TL bütçeli 4 projeye ilişkin protokol, Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz tarafından Valilik makamında imzalandı. Valilik makamında yapılan görüşmede Siirt il ve ilçelerinde uygulanacak projelere ilişkin değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunuldu. Vali Hacıbektaşoğlu, ‘GAP İdaresi ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde hayata geçirilecek 4 önemli proje ile ilimizin ekonomik, sosyal, tarım ve turizm kalkınmasına önemli katkılar sunacağını’ belirtti. Projelerin ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Vali Hacıbektaşoğlu, İlimize önemli değer katacak projelerin hayata geçirilmesinde başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, GAP İdaresine, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Protokol imza törenine, Şirvan Kaymakamı Recep Hasar, Kurtalan Kaymakamı Çağlar Tekin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Ekonomik Kalkınma Genel Koordinatörü Celal Kaya, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Çevre, Kültür ve Turizm Genel Koordinatörü Suphi Özer ve Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Sabri Tan katıldı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Siirt Valiliği arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilecek;”
“Modern Sulamanın Yaygınlaştırılması Projesi” ile su kaynaklarının etkin kullanımını sağlayarak birim alan gelir seviyelerinin arttırılması, sulamada yeni tarım teknolojileri kullanılarak kaynakların korunması ve etkin kullanılmasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
”Altın Kaşık Projesi” ile Süt sığırı yetiştiricilerimizin ürettikleri çiğ (işlenmemiş) sığır sütünün toplanarak Kurtalan Kaymakamlığının sorumluluğunda Kayabağlar Belediyesi eliyle kuracağı süt ve süt ürünleri işleme tesisi ile hijyenik koşullarda işlenerek, yoğurt ve diğer süt ürünlerine dönüştürülmesi, bu sayede sosyo-ekonomik açıdan kalkınma ile birlikte hane halkına düzenli gelir sağlanması amaçlanmaktadır.
“Şirvan’da Sulama ile Topraklar Bereketleniyor Projesi” ile Atıl su kaynaklarının etkin şekilde kullanılmasını sağlamak, bölgeye has olarak yetiştiriciliği yapılan başta çeltik olmak üzere sarımsak, pembe domates, turşuluk salatalık, susam nar, mısır, fasulye ve hayvancılık için büyük önem arz eden yem bitkilerinin üretimini canlandırma ve tam kapasite ürün elde etmeleri amaçlanmakla birlikte tarla arazilerinde birim alanında elde edilecek verimliliği ve üretim alanlarını arttırmak, bu sayede köylünün gelirinde artış sağlamaktır. 4.600 dekar alanda toplam 2.700 metre sulama şebekesi, su alma ve depolama yapıları tesis edilerek, yaklaşık 1.350 çiftçi ailesi faydalanacak olup, 550 kişiye istihdam olanağı sağlanması hedeflenmektedir.
“Siirt Botan Vadisi Akabe Yolu, Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Projesi ile ilimizin doğal, tarihi ve kültürel değerlerin koruması, Botan Vadisi Milli Parkının turizme kazandırılması hedeflenmektedir. Milli Park alanının sahip olduğu kaynak değerlerini koruyarak, gelecek kuşaklara aktarılması, Milli Park alanına gelen ziyaretçilerin dinlenme, eğlence, eğitim, konaklama ve kamp amaçlı ihtiyaçlarının giderilmesi ve doğayı korumaya ilişkin bilincin arttırılmasına katkı sunarak, bölgede kamp alanı, paraşüt atlama/iniş alanları düzenlenmesi, 3.500 yıllık tarihi Akabe Yolu güzergahının iyileştirilmesi ve çeşitli trekking rotaları oluşturulması ve bölgenin turizme kazandırılması amaçlanmaktadır.