Çiçek virüsü ailesinden gelen ve ‘maymun çiçeği virüsü’ olarak bilinen Monkeypox isimli virüs, dünyada yayılmaya devam ediyor. Peki Siirt’te maymun çiçeği virüsü var mı? Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü ölümcül mü? Bu virüs hangi yollarla bulaşıyor? Belçika’daki “Darklands” adlı fetiş festivalinden yayıldığı üzerinde durulan Maymun Çiçeği virüsünün en son görüldüğü ülke İsrail oldu. Ülkemiz ve ilimizde henüz bu virüse rastlanmadı.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?
Maymun çiçeği olarak adlandırılan bu virüs insandan insana vücut sıvı yollardan geçebiliyor, buna solunum yolu ile ağızdan çıkan sıvılar da dahildir. Bu virüs koronavirüs gibi havada asılı kalabilen bir virüs değil. Çok yakın temas etmek lazım. Yani enfekte olmuş ve semptom gösteren kişi ile fiziksel ilişki sonrası bulaşır.
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Virüs bulaştıktan birkaç gün sonra vücutta döküntüler oluşuyor. Genelde içi sıvı dolar yaraların. Suçiçeği hastalığı gibi ama çiçeğe daha çok benziyor. Lenf bezleri büyümekte.
Maymun Çiçeği Virüsü Ölümcül Mü?
Maymun çiçeği virüsünün öldürme oranı %1 ile %4 arasındadır.
Monkeypox olarak adlandırılan maymun çiçeği virüsü;
- Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika’nın tropik yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.
- Monkeypox tipik olarak klinik olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona yol açabilir.
- Monkeypox genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Ağır vakalar ortaya çıkabilir. Son zamanlarda vaka ölüm oranı %3-6 civarında olmuştur.
- Monkeypox, enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya virüs bulaşmış materyal ile insanlara bulaşır.
- Monkeypox virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle yakın temas yoluyla bulaşır.
- Maymun çiçeğinin klinik görünümü, 1980 yılında dünya çapında eradike edildiği ilan edilen ilgili bir ortopoks virüsü enfeksiyonu olan çiçek hastalığına benzer. Maymun çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha az ciddi hastalığa neden olur.
- Çiçek hastalığını yok etme programı sırasında kullanılan aşılar da maymun hastalığına karşı koruma sağladı. Maymun çiçeğinin önlenmesi için onaylanmış olan daha yeni aşılar geliştirilmiştir.
- Çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen bir antiviral ajan, maymun çiçeği tedavisi için de ruhsatlandırılmıştır.