Öncelikle şunu belirteyim çürümüş ve kokmuş yumurtalarla taze yumurtaları aynı kefeye koymayı düşünmüyorum.
Sapla samanı, doğru ile yanlışı birbirinden ayırtmak gerekiyor. Yani Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim edelim.
Bu tespitten sonra bu gün ilimizde eğitim ve öğretim veren özel kurumları ele almak istiyorum.
İlimiz genelinde 77 özel eğitim ve öğretim kurumu faaliyet gösteriyor. Bunların bir kısmı okul öncesi, ilk, orta ve lise eğitimi veren okullar iken, diğerleri ise KPSS, üniversiteye hazırlık ile özel motorlu taşıt sürücüleri kursları şeklinde hizmet vermektedir.
Bu sayı, Siirt ölçeğinde ki bir il için nicelik olarak yeterli. Ancak bazılarının nitelikleri konusunda ciddi kuşkularım var.
Başta belirttiğim gibi, bu işi önce eğitim işi olarak gören ve ticari karlılığı ikinci plana atan eğitim gönüllüsü kişilerin sahip olduğu kurumları bir kenara bırakarak, geri kalanlara baktığımızda durumun hiçte iç açıcı olmadığını görüyoruz.
Çalıştırdığı öğretmenin banka hesabına asgari ücreti yatırdıktan sonra bir bölümünü elden geri alandan, işe alırken boş kağıda imza attırana kadar her çeşit yasa dışı uygulama yoluna gidenler var.
Öğretmen diploması kiralayanlar da bulunduğu iddialar arasında. Bunlar diplomasını kiraladıkları öğretmenlerin yerine ya fakülte son sınıf öğrencilerini ya da diğer öğretmenlere daha fazla ders verdirtiyorlar.
Hatta piyasaya olan borçlarını ödemeyenlerin bile olduğu ifade ediliyor.
Bütün bunlar sonuç itibari ile birer iddia ve yapılacak ciddi bir denetim sonucu gerçek ortaya çıkacaktır.
Ancak somut olan ve bu kurumların kalitesini gösteren bir konu daha var. Bu okulların öğretimden önce değerler eğitimini vermeleri gerekirken, mevzuata aykırı ve çevre kirliliğine yol açacak bir şekilde istedikleri her yere reklam afişlerini asarak öğrencilere ve topluma kötü örnek oluyorlar.
Sanırım bundan öte söze gerek yok.