Tarım Öğretiminin Başlangıcının 175. Yılı Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen online toplantı ile kutlandı.
Zoom üzerinden yapılan toplantıya; Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, Dekan Prof. Dr. Çetin Karademir, ÜAK Ziraat ve Orman ve Su ürünleri komisyonu başkanlık görevini yürüten eski Rektör Prof. Dr. Murat Erman, Siirt İl Tarım ve Orman müdürü Ergün Demirhan, Siirt Ziraat Odası başkanı Hüseyin Günbat, Ziraat mühendisleri odası başkanı İrfan Obay, üniversitemiz öğretim üyeleri ve ilimizin ziraat mühendisleri katıldı.
Etkinliğin selamlama konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Karademir gerçekleştirdi. Güçlü bir akademik kadroya sahip olduklarını vurgulayan Dekan; özellikle ziraat mühendislerinin tarım için çok önemli olduğuna değinerek iyi yetişmiş, ufku geniş, kendine güveni olan bilgiye ulaşmayı bilen mezunlarımızın tarımımıza katkı sağlayacağını dile getirerek. Ziraat Mühendislerinin tarımsal üretimin bel kemiği olduğunu, tarım ülkesi olan “Türkiye için ziraat mühendislerinin olmazsa olmaz” olduğunu vurguladı.
“Ziraat Mühendisliği kadim bir meslektir.”
Toplantıda ev sahibi olarak konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak:
“Tarım Öğretiminin Başlangıcının 175. Yılı kutlanan etkinliğin katıldığınız için herkese teşekkür ederim. Tarım öğretiminin Bugün 175. Yılı kutlasak da aslında toprak eğitimi, tarım eğitimi insanlık tarihinde çok eskidir. Bu yönden Ziraat Mühendisliği kadim bir meslektir. Bugün, birim tohumdan/alandan elde edilen verimin arttırılmasından hastalıklarla ve haşerelerle mücadelede gelinen nokta 175 yıldan daha uzun zamanda verilen eğitimin bir karşılığıdır. Eğitimin, araştırma ve geliştirmenin (ARGE), bilimin ilerlemesi ile geçmişten günümüze gelen ziraat alanındaki gelişmeleri üniversite olarak yakından takip ediyoruz.
Üniversitelere yeni verilen misyonlardan biride; bölgesel kalkınmaya, ülke kalkınmasına destek olmasını sağlayacak projeler geliştirilmesini, ARGE çalışmaları yapılmasını sağlamaktır. Yeni çalışmaların ortaya konması, yeni üretim sistemlerinin geliştirilmesi, farklı bitkisel üretim olanaklarının araştırılması belki coğrafyaya uygun yeni ürünlerin tespit edilmesi gibi birim tohumdan/alandan elde edilen verimin arttırılmasına yönelik çalışmaları birebir yaparak yada kurumlararası işbirliği içerisinde yapılmasına destek olmak ‘Tarım ve Hayvancılıkta’ ihtisaslaşan bir üniversite olarak bizim görevimizdir.
Kuraklığın, iklim değişikliğinin, küresel ısınmanın geleceğimizi etkilemeye başladığı bu günlerde; halkını, coğrafyasını ve belki tüm dünyayı besleyen ulusa saygı duyulacak, o ulusun sözünün geçeceği günler gelecek. Çocuklarımızı geleceğimizi düşünerek, yetiştirdiğimiz tarım ürünleri ile önce kendimize ve ülkemize yetmeliyiz. Ama aslında bununla yetinmeyip çevremizdeki fakir coğrafyalara da el uzatıp yardım edebilecek kadar ürün yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun için üniversitelerimizde yapılan çalışmaları tozlu raflardan çıkarıp hayata geçirerek toprağımızın verimini kat kat arttırmamız gerekiyor.” diyerek katılımcılara teşekkür etti.
Toplantı, Tarımsal Öğretimin 175. Yıldönümü etkinliğine konuk olarak gelen Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar’ın “Fıstık Üretimi Üzerine Yenilikler” adlı sunumu ile devam etti.
ÜAK Ziraat ve Orman ve Su ürünleri komisyonu başkanı eski Rektörümüz Prof. Dr. Murat Erman’ın kapanış konuşması yapması ile son buldu.