Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TCMB anlatmaktan yorulmadı

Bu haberin fotoğrafı yok

Merkez cephesinde olaya bakış açısından değişiklik yok ama ısrarla o bakışı görmeme tutumu var. Geçtiğimiz faiz kararından önce TCMB’nin söyleminin değiştiğini görmeyenler ya da görmek istemeyenler faiz indirimini tahmin edemediler ve hala TCMB bekleneni yapmadı kimse tahmin etmedi algısını yaratmaya çalışıyorlar. Bunu bu ay indirim yapmasın diye yapıyorsa o ayrı hikaye olur ama ; Faiz karar metnin de, Başkanının katıldığı finansın zirvesindeki sunumunda kutu kutu şemalarla neyin neden geçici gördüklerini anlatmaları ardından da dün de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine yaptığı sunumda da bir kez daha; faiz indirimlerinin sürpriz olmadığını Ağustos-Eylül gibi faiz indirimine ilişkin yol haritalarını belirlediklerini, Sürpriz olmadığını söyleyebileceklerini, Küresel gelişmelere bakınca kurun bizim faiz indirimimizle ilgisi olmadığını tekrardan söyledi. IIF ve yabancı kurumlar bile öyle ya da böyle TCMB’nin çekirdek endeksler üzerinden olaya yaklaştığını görmesine rağmen içerisinin ısrarla görmemesi hala manşet üzerinden yorumda bulunması da gerçekten ilginç . çekirdek endeksi söylemleri devam ettikçe ve çekirdek endeks fırsat yarattıkça faiz indirimlerinin devam etmesini beklemeye devam ediyoruz. Piyasa da olan da FED’in tapering beklentisi doları güçlendiriyor diğer taraftan da Merkez faiz bu ay indirir beklentisi artıyor gibi olunca TL zayıflamaya devam ediyor. Tcmb’nin dünkü sunumunu okumak için; https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/7a0d25e9-a6f5-4f39-aa11- b5ffe368f25a/SunumB11_10_2021.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKS PACE-7a0d25e9-a6f5-4f39-aa11-b5ffe368f25a-nNLdkBR Bugüne başlarken ise ; Küresel bir enerji krizinin enflasyon korkularını körüklemesi ve ABD’de bilanço sezonu öncesi yatırımcı duyarlılığının bulanması ile Asya piyasaları gerilerken, güvenli liman doların değişim göstermediğini görmekteyiz. Yatırımcı duyarlılığında ; China Evergrande Group’un offshore tahvil sahiplerinin faiz ödemesi alamamaları ve Rakipleri Modern Land ve Sinic, tahvil ödeme son tarihlerini ertelemeye çalışan en son geliştiriciler olması ve ABD tarafında ise ; şirketlerin tedarik zincirindeki tıkanıklıklar ve artan fiyatlar nedeniyle yavaşlayan büyüme rapor etmelerinin beklenmesi ana etmenler. Güney Kore Merkez Bankası(BOK), faiz oranını beklendiği gibi yüzde 0,75 olarak korudu. Gündem de ise; TÜİK’den Ağustos ayı için ; sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini aynı saatte açıklayacak. Foreks anketinde Ağustos ayı için takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 9,9 şeklinde. Perakende satış hacmi Temmuz’da aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 12,3, cirosu aylık yüzde 1,5, yıllık yüzde 32,7 artış olarak açıklanmıştı. Avrupa’da günün en önemli verisi ZEW Endeksleri . Almanya’da ZEW Ekonomik Beklenti Endeksinin 26,5’den 24’e gerilemesi ve Cari Koşullar Endeksinin de 31,9’dan 28,0 puana inmesini bekliyorlar. Uluslararası Para Fonu(IMF) de , Global Ekonomik Görünüm Raporunu açıklayacak . Bol kazançlar.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi’ndfe hisse senetleri Salı günkü işlemlerde satış ağırlıklı seyretti.Bölgede endeksler en az yüzde 1’lik kayıp kaydetti. Hong Kong2un Hang Seng Endeksi yüzde 1.27, Japonya’nın Nikkei 225 Endeksi’nde ise düşüşyüzde 1,01 seviyesindeydi. Topix Endeksi de geriledi.Çin ana karasında ise Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksleri geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1,5 civarında düştü.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz indiriminin kura etkisine ilişkin olarak, “Küresel gelişmelere bakınca kurun bizim faiz indirimimizle ilgisi olmadığını görürüz. TL’deki kaybı sadece faiz indirimi ile ilişkilendirmek doğru değil” dedi.

ABD’li ilaç firması Merck, korona virüse karşı geliştirdiği “Molnupiravir” adlı ilacın acil kullanım onayı için ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) başvuruda bulundu.

IMF İcra Kurulu, Dünya Bankası’nda görev yaptığı dönemde çalışanlara Çin lehine baskı yaptığı iddia edilen Kristalina Georgieva’ya destek verdi.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, Euro Bölgesi’nde faiz artırımı öngörenlerin muhtemelen acele ettiklerini söyledi. Stournaras, Euro Bölgesi’nde enflasyonun gelecek yıl yüzde 2’nin altına ineceğini öngördü.

Güney Kore Merkez Bankası(BOK), faiz oranını beklendiği gibi yüzde 0,75 olarak korudu.

Japonya’da toptan fiyatlarda artış, yükselen küresel emtia fiyatlarının ve zayıf yenin ithal maliyetleri yükseltmesinin etkisi ile 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Brezilya Merkez Bankası’nın uluslararası işler direktörü Fernanda Guardado, enflasyonu bastırma çabalarının Çin ekonomisinde yavaşlama ile bir araya gelmesinin Brezilya’da büyümeye zarar verebileceğini söyledi.

Beyaz Saray, ham petrol fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıktığı ortamda. petrol üreticisi ülkelere global ekonomik toparlanmayı desteklemek için “daha fazlasını” yapmaları çağrısında bulundu.

Ticaret Bakanlığının İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Ticaret Bakanlığı’nın kararına göre, 3101, 3102, 3103, 3104, 3105 numaralı gübreler ihracı kayda bağlı ürünler listesine eklendi. Bu ürünler arasında, hayvansal ve bitkisel gübreler, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, fosfatlı mineral gübreler, potaslı mineral gübreler ve bitki besin maddeleri olan azot, fosfor ve potasyumun ikisini veya üçünü içeren mineral veya kimyasal gübreler yer alıyor.

Çin’de finansal kurumlar ile özel sektör arasındaki bağlar araştırılıyor. Kamu bankalarının aralarında Evergrande, Didi ve Ant Group’un da olduğu şirketlerle bağlantıları inceleniyor-WSJ

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, yaşanmakta olan enerji krizi ile başa çıkabilmek için termal enerji fiyatlamasını serbestleştirme kararı aldı.

İngiliz hükümeti, fiyatların Kasım ayı boyunca da yüksek kalması halinde Aralık ayında ulusal karbon piyasasına müdahale etme yolunda olduğunu bildirdi.

AC Asia ex, Japan % -1,05 satıcılı

S&P 500 % -0,46 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,85 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Seni Gidi Kopyacı :)))