Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜLKEMİZİN GURUR KAYNAĞI OLACAK LİNEER ÇİNKO TESİSİNDE MUTLU SONA YAKLAŞILIYOR

Şehrimizde yapımı hızla devam

Şehrimizde yapımı hızla devam etmekte olan ve Türkiye’de ilk olacak olan Çinko İzabe tesisinin inşaatında sona doğru yaklaşılıyor.

Sadece Siirt’e değil bütün bölgeye çok önemli bir ekonomik ve sosyal hareketlilik getirecek olan tesisin Siirt bölümünde 500 kişi çalışacak olmasına karşın Hakkari’deki madenlerde ve bu madenlerin Siirt’e nakliyesinde toplam 2500 kişinin çalışması bekleniyor.  Çinko izabe tesisinin yapımını üstlenen Lineer Metal’in Onursal Başkanı 25 ve 26. Dönem Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay yapımında sona yaklaşılan tesisteki son çalışmaları yerinde incelemek üzere tesisin Katar ve Mısırlı yatırımcılarıyla birlikte Siirt’e geldi.

Siirt Valisi  Osman Hacıbektaşoğlu’nun da katıldığı inceleme ziyaretinde tesiste inşaat kısmının neredeyse tamamının bitmiş olduğu, yurtdışından gelmesi gereken makinaların tamamının, Türkiye içinden gelmesi gereken makinalarınsa yüzde 95’inin gelmiş olduğu ve yine bu makinaların yaklaşık yüzde 80’inin montajının tamamlanmış olduğu yerinde gözlemlendi. Fabrika inşaat ve montaj çalışmalarıyla ilgili misafirlere bilgi veren proje koordinatörü Yüksek Mühendis M. Emin Gültekin fabrikadaki çalışmaların Kasım başı itibariyle deneme üretimi yapacak noktaya ulaşmış olacağını kaydetti. Her ne kadar fabrika temelinin 11 Ocak 2020 tarihinde atılmış olsa da inşaat çalışmalarının araya giren Covid19 ve başka bazı teknik nedenlerle ancak Ağustos ayında başlanabildiğini, dolayısıyla tesisin bir sene içinde bu hale gelmiş olduğunu hatırlattı. Böyle bir tesisin inşaat hakkı her zaman en az iki yıldır ancak sayın Aktay’ın motivasyonu ve baskısıyla, ekibimizin Covid19 kısıtlamalarına rağmen canla-başla ve bütün özverileriyle çalışması sonucunda en az iki yılda yapılacak işi bir yıla sığdırdıklarını anlatan Yük. Müh. Gültekin fabrikadaki bütün birimleri ve proseslerini detaylı olarak misafirlere anlattı.

Bu projenin koordinasyonunu yapan ve Siirt’te kurulmasında baştan beri ısrarcı olan ve her aşamasını yakından takip etmekte olan 25-26. Dönem Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay da yaptıkları ziyareti şu sözlerle anlattı:

“Allah’a binlerce şükürler olsun. Türkiye’ye, sayın Cumhurbaşkanımıza ve tabii ki Siirtli ve Hakkarili hemşerilerimize vermiş olduğumuz sözü tutmayı nasip etti. İki-ikibuçuk yılda bitmesi mümkün görünmeyen böyle bir tesisi Covid 19 şartlarına rağmen neredeyse 14 ay gibi bir süre içinde bitirmiş oluyoruz. Üstelik bu tesisin temelini attığımız esnada başladığımız, baz aldığımız projeyi epeyce geliştirerek, hem ileride yapacağımız kapasite artırımı ve genişletme için bazı revizyonlar yaptık ve projeyi büyütmüş olduk hem de kurmayı planladığımız Kurşun fabrikası için de orijinalinde olmayan Flotasyon ünitesi de ekledik, ki bu da neredeyse bir fabrika içinde ayrı, ilave bir fabrika gibi. Buna rağmen takvimimizde çok az bir sapma oldu. İnşaallah Kasım başı itibariyle fabrika deneme üretimleriyle açılışa hazır hale gelmiş olacak.

Bu fabrika sadece bir meta üretmeyecek, Türkiye için, daha önce olmayan yeni bir teknoloji ve bilgiyi de üretip milli servetimize dahil etmiş olacak. Türkiye’nin halihazır çinko ihtiyacı, hepsi dışarıdan ithal edilmekte olup 250 bin tondur. Biz bu tesisin ilk bazı çalıştığında bunu 45 bin tonunu karşılayan bir üretim yapmış olacağız. Çinko çok stratejik, teknolojik bir üründür. Şu anda ülkemizin, Hakkari, Şırnak, Siirt ve Bitlis’imizin sahip olduğu maden kapasitesiyle biz bu tesisle Türkiye’nin çinko ihtiyacının tamamını karşılayacak, hatta bir aşama sonra ihraç edecek seviyeye gelecek bir hamlenin ilk adımını atmış oluyoruz. Cenab-ı Allah’tan bu hamleyi devamına erdirmesini diliyoruz. Sadece çinko ile sınırlı kalmayacak, yanı sıra yine tamamen dışarıya bağımlı olduğumuz kurşun, bakır, demir, krom gibi metallerle ilgili de bir süreci başlatmış oluyoruz. Bahsettiğimiz bu illerimizin maden potansiyeli bunu fazlasıyla karşılamaya yetiyor. Önemli olan buna inanacak, cesaretle yolu açacak bir girişimdi. Biz bu girişimi başlattık, devamını da inşallah organize edecek, yatırımcıyı bulup Türk yatırımcılarla buluşturup ülkemizin, kalkınmasına bölgemizden gelen yeni bir ivme kazanacağını net bir biçimde görüyoruz. Bu girişimde elini ilk etapta tecrübesiyle, sermayesiyle taşın altına koyma cesaretini gösteren değerli hemşerimiz, genç-dinamik ve idealist işadamı kardeşim Fikret Baydarman’a çok çok teşekkür ediyorum. Tabii ki şu anda bu ziyarette bize refakat eden, yine bize ve bu projeye inanarak, Türkiye’ye yatırım yapmayı İslam dünyasının işadamları üzerinde ahlaki bir borç gibi gören, hisseden ve bunu her vesileyle ifade eden Katar ve Mısırlı işadamı kardeşlerimize de çok çok teşekkür ediyoruz. Onlar da verdikleri yatırım kararının hızla ve en yüksek kalitede gerçekleşmekte olduğunu görerek inançlarını, güvenlerini tazelediler. İnşaallah Kasım ortaları itibariyle tesisin açılışında hepimiz, sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla bir arada olacağız. O açılışta, aynı zamanda teknik-mühendislik proje hazırlıkları tamamlanmış olan diğer tesislerimiz için de temel atmış olacağız.”

 

Seni Gidi Kopyacı :)))