Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum hafta sonu beraberinde bakan yardımcısı başta olmak üzere bakanlığına bağlı genel müdürlere adeta Siirte bir çıkarma yaptı. Çeşitli incelemelerde bulundu ve bir toplantıya katıldı.
Milletvekili Osman Örenin girişimleri ile gerçekleşen bu ziyaretin yankıları devam ediyor. Genel tanı Siirt’in bu ziyaretten çok karlı çıkacağı yönünde. Çünkü gerek toplantıya katılanlardan elde edilen bilgiler ve gerekse sayın bakanın açıklamaları bunu gösteriyor. Biz bundan sonraki süreçte Sayın Bakanın açıklamasında yer alan yatırımların bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz.
Ancak biz Sayın Bakanın kargocular ve oto galericilerinin şehir dışına taşınmalarının sağlanacağı açıklamalarına değinmek istiyoruz. Öncelikle her iki kesimin şehir dışına taşınmaları konusunda bir itirazımız olamaz. Çünkü bütün modern kentlerde şehirdeki trafik akışını sekteye uğratan engelleyen bütün işletmelerin şehir dışına alınmaları esastır.Fakat bu işlem gerçekleştirilirken izlenecek iki yol vardır. Ya bütün bu işletmelerin tek tek belirlenip bir anda şehir dışına çıkarılmaları, ya da sektör sektör yani kademeli bir çıkışı gerçekleştirmektir.
Yirmi yılı aşkın bir süreden beri küçük sanayi sitesi hizmete girmesine rağmen bütün esnafın buraya taşınmalarının sağlanamadığını göz önünde bulundurduğumuzda ilimizde birden bir çıkışın mümkün olamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla tek seçenek kademeli çıkış ve yani sektör bazında çıkış kalıyor.
Tek seçenek bu olunca da bir öncelik sıralaması zorunluluk arz ediyor. Bazı sektörler gün boyu trafiği aksattıkları halde onlara dokunulmazken önceliğin her vatandaşın işinin düştüğü, gurbetteki oğluna, kızına, akraba ve dostuna paketler gönderdiği kargoculara öncelik verilmesi bana biraz garip geldi.Kargo şirketlerinin şehir dışına çıkarılmaları yoksul vatandaşın aleyhine olacaktır.Çünkü bir kargosunun teslim edebilmek için çoğu zaman özel bir taksi tutmak zorunda kalacaktır.Bu da ödeyeceği kargo bedelinin iki katına çıkması anlamına geliyor.
Ortalama her kargo firmasının günde bir kamyonu boşalt doldur yapıyor.Ama buna karşılık il merkezinin en işlek yerlerinde faaliyet gösteren toptancıların günde iki ve daha fazla kamyonu mal boşaltırken, bu mallar aynı şekilde daha küçük araçlara doldurulup, bayilere ulaştırılıyor.Bunların şehir içi trafiğini aksatma oranı kargoculara göre kat kat fazladır.
O nedenle Yeni Siirt olarak diyoruz ki, ya kent içi trafiğini aksatan bütün işletmeler bir anda çıkarılsın ya da trafiği aksatma oranına göre bir belirleme yapılıp bu doğrultuda bir çalışma yapılsın.Kabak yoksul vatandaşında işinin düştüğü kargocuların ve dolayısıyla yoksul vatandaşın başına patlamasın.