Dicle Kalkınma Ajansı kendi yıllık bütçesini aşan dev bir projeye imza atıyor. Hizmet alanına giren Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak illerindeki 15-29 yaş aralığındaki işsiz gençlerin birer meslek sahibi olmalarını ve dolayısıyla daha rahat iş bulabilecekleri “Genç İstihdamı Teşvik Projesi” start aldı.
AB fonlarından desteklenen proje kapsamında 14 ayrı dalda eğitim verilecek. Bunların çok önemli bir bölümü ileri teknolojiyi gerektiren alanlar. Bilgisayar programlama teknikleri, photoshop geliştirme ve entegrasyonu, 3 – D yazdırma ve grafik tasarımı. Bunların hepsi önemli. Ama çoğu bölgemizde ve hele hele ilimizde iş imkanı sağlayacak olan alanlar değil.Allah aşkına ilimizde kaç tane 3- D yazıcı var ki o alanda eğitim verelim.
Birde neredeyse köylerde bile geçerli olan üç dalda da eğitim verilecek. Bunlar da dahili doğal gaz tesisatı, klima ve ev tipi soğutma cihazlarının bakım ve onarımı, asansör bakım ve onarımı. Ancak bu üç eğitim ilimizde verilmeyecek. Bunu projenin tanıtım toplantısında DİKA Genel Sekreteri Sayın Ahmet Alanlıya sorduğum da aldığım cevap beni üzdü ancak şaşırtmadı. Üzdü çünkü ilimiz için bir kayıptı, şaşırtmadı çünkü il olarak bu tür bir anlamdaki ihanetlere alışkınız.
Sayın Genel Sekreter bu eğitimlerin tamamına illerdeki paydaşlarına sunduklarını ancak Siirt’te bu üç alandaki eğitimin verilebileceği uygun alan bulunmadığı şeklinde bir cevap aldıklarını ve buna göre planlama yaptıklarını belirtti.
Projenin paydaşlarını merak ediyorsunuz. Onları da hemen yazayım ve sorayım. Projenin paydaşları Siirt Üniversitesi, Milli Eğitim , İŞKUR ve KOSGEB tir.Bunlardan hangisinin hangi yetkilisi vicdanı hiç sızlamadan böyle bir cevap vermiş bilemiyorum.Üniversitemizin bu kadar imkanı varken, bu kadar Anadolu Teknik Meslek Lisemiz varken böyle bir cevap nasıl verilir ve Siirtli gençler altın değerinde ve çok fazla ileri teknoloji gerektirmeyen bu mesleklerden nasıl mahrum bırakılır? Biz bu kursları düzenleyemiyoruz derken hiç mi vicdanınız sızlamadı ve hiç mi işsiz gezen gençler gözünüzün önüne gelmedi?
Kaldı ki 15 yıl öncesinden Siirt Elektrikçiler Derneği Endüstri Meslek Lisesinde doğal gaz tesisatçılığı kursunu açmıştı.
Ya da şöyle sorayım; Mardin, Batman bir yana da Şırnakın imkanları bizden çok mu daha iyide orada bu kurslar düzenlenebiliyorken, ilimizde düzenlenemiyor.
Bu arada başta DİKA Genel Sekreteri Sayın Ahmet Alanlı olmak üzere projede emeği geçen uz manları. Paydaş kurumların yetkililerini kutluyor ve teşekkür ediyorum.