On yılı aşkın bir süreden beri önce bölgemizde daha sonra yurdun geri kalmış diğer yörelerinde uygulanan SODES programı isim ve uygulayıcı kurum değişikliğine uğradı. İsmi Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı yani SOGEP oldu ve uygulayıcı birimde valilik değil de kalkınma ajansları oldu.
Birim kalkınma ajansları olunca doğal olarak bölgemizde Dicle Kalkınma Ajansı devreye girdi. Bu programa ilimizden kaç proje için başvuru yapıldı? Açıklanmadığı için bilemiyoruz. Başvurular sonuçlandı. Ancak, bunlarda açıklanmadı.
Sonuçları öğrendik. Teyit ettirdiğimizde sonuçlar bu konuda da sınıfta kaldığımızın resmi göstergesi. Şöyle ki Dicle Kalkınma Ajansının görev alanına giren dört ile 8 milyon 550 bin TL ödenek ayrılmış.
Bu programda Siirt’in tek bir projesi kabul edilmiş ve yalnızca bir milyon TL almaya hak kazanmış. Dört il arasında en az ödenek alacak il olduk. Yani bir başka deyimle bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da sınıfta kaldık.
Aslan payını 3 milyon 950 bin Tl ile Şırnak ve 2 milyon 350 bin Tl ile Mardin aldı. Yani dört il arasında en fazla gelişmiş iller payı kaptı.Batman bir milyon 250 bin Tl pay aldı. Siirt ise yalnızca bir milyon Tl alabildi. Oysa kalkınma ajanslarının görevleri arasında bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak olduğu kadar bölge illeri arasındaki kalkınmışlık farkını kaldırmakta yer alıyor.
Ama bu durumda tam tersi bir durum gerçekleşmiş oluyor. Dört ili arasındaki kalkınmışlık farkı biraz daha açılıyor. Bu gidiş; hiç iç açıcıcı, hiç parlak değil.
Özetle Siirt olarak bir dersten daha sınıfta kaldık. Ancak bu ne zamana kadar böyle devam edecek?