Siirt gerçekten bir hazine. Tabii güzellikleri tarımdaki potansiyeli ile kültürüyle el atılmamış, değerlendirilmeyi bekleyen bir yer. Son yıllarda bu hazineyi keşfetme yani değerlendirme konusunda çok mesafe aldıysak ta, sanırım daha alacak çok yolumuz bulunmaktadır.
Her bir yöremizde birçok henüz envantere geçmemiş bir çok tarihi eseri, tam anlamıyla değerlendirilemeyen tarımsal ürünleri bulmak mümkün. Bu ürünlere güzel bir örnek, zeytin ağaçları. Tarımla ilgili olsun veya olmasın Siirt’te kime sorsak kentimizde zeytin ağaçlarının yetişmeyeceğini varsa da bunların istisna kabilinden birkaç ağaçla sınırlı olacağını belirtir.
Burada yeri gelmişken Vali Nuri Okutanın bu konuda yoğun çaba harcadığını ve 35 bin zeytin fidanı getirerek dağıttığını ancak bir yıl içerisinde tamamına yakının kuruması nedeniyle gerisinin gelmediğini belirtelim.
Ancak geçenlerde yaptığım bir köy ziyaretinde zeytin ağacının ilimizde de yetiştirildiğini bizzat gördüm. Şirvan ilçemize bağlı nar üretim merkezi konumunda olan Dişlinar ve Sarıdana köylerinin Botan çayına bakan yamaçları nar ve zeytin ağaçları ile dolu. Hemde öyle bir yada birkaç yıllık ağaçlar değil, asırlık ağaçlar.
Bu ağaçların sayısı da az değil. Doğal olarak sayma imkanım olmadı.Ancak köylülerin beyan ettikleri rakam hiçte küçümsenmeyecek bir rakam. Köylüler her iki köyün arazisinde on bin civarında asırlık zeytin ağacının bulunduğunu ifade ediyorlar.
Bu ağaçların ürünlerinin değerlendirilmesi konusuna gelince. Ağaçlardan toplanan zeytinler işlenmeden sofralık olarak tüketiliyor. Hatta ağacından birkaç zeytin kopararak tatma imkanımız da oldu.
Belirttiğim bu yöredeki ağaçların Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün iş birliği mercek altına alınması, incelenmesi ve araştırılmasında fayda var. Gerçekten bu ağaç popülasyonu bu kadar mı? Köylü bunlardan yeteri kadar verim alabiliyor mu? Bakımlarında bir eksiklik var mı? Bunların ürünleri daha iyi nasıl değerlendirilebilir?
Zeytin ekonomik değeri yüksek olan bir ürün.Bu nedenle bu ve benzeri konularda araştırmalar yapılması köylümüze yardımcı olunması gerekiyor.