Siirt’te düzenlenen bir konferansta Yunus Emre çeşitli yönleri ile anlatıldı. 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı etkinlikleri kapsamında Türk Dil Kurumu tarafından valilik konferans salonunda düzenlenen etkinlikte Osman Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Erdoğan Boz, 22 beyitin açıklanmasından yola çıkarak Yunus Emrenin kişiliği, tasavvuf ve şiirdeki yerini anlattı.
Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yıl dönümü olması nedeniyle bu yılın ona ve Türk diline adanması önemine vurgu yapan Prof. Dr. Boz, Yunus Emre’nin hem dil ve edebiyat hem de miras bıraktığı edebî şaheserler ile Türkçe’nin Anadolu’da yazı dili oluşu süreci ile ilgili önemli bilgiler aktardı.
Yunus Emre’nin ilk önemli şaheseri olan Divan ve Risaletü’n Nushiyye ile ilgili bilgiler aktaran Boz, Yunus Emre’nin şiirleri tüm insanlık için evrensel nitelikte mesajlar içerdiğini söyledi.
Yunus Emre’nin şiirleriyle bir sevgi ve hoşgörü iklimi oluşturduğunu belirten Boz, insanlara manevi huzuru, sevgi ve hoşgörü gibi evrensel değerleri aşıladığını, bu bakımdan Yunus Emre’nin hayat felsefesini herkesin benimsemesi gerektiğini ifade etti.
Prof.Dr.Boz “Yunus Emrede empatiyi görüyoruz.Bunu şiirlerinde çok rahat bir şekilde görüyoruz. Yunus Emrenin üzerinde durduğu bir başka konu da dünyaya düşkün olmamaktır. Ancak bunu bir amacı hayatımızın tek gayesi olarak kabul etmemek gerektiği şeklinde yorumlamak gerekiyor. Yani hayattaki tek amacımız, profesör olmak yada zengin olmak şeklinde olmamalıdır.” Dedi.
Konferansı Vali Yardımcısı Fatih Kurt, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile bir grup öğrenci takip etti. Konferansın bitiminde vali yardımcısı Kurt, Prof.Dr.Boz ve öğrenciler birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.