Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2020 ASGARİ ÜCRET ZAMMI BELLİ OLDU

Son dakika: Asgari Ücret

Son dakika: Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için son kez Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda toplandı. Komisyondan çıkan karar doğrultusunda, yeni yılda asgari ücret brüt 2.943 lira net 2.324 lira olacak.

Milyonların merakla takip ettiği asgari ücret zammı için kritik toplantı başladı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için son kez toplandı. Toplantı sonrası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. Bakan Selçuk asgari ücretin net 2.324 lira olduğunu duyurdu.

KOMİSYON DÖRT KEZ TOPLANDI

Komisyon ilk toplantısını 2 Aralık’ta hükümet temsilcisi olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirmişti. İkinci toplantı 10 Aralık’ta işçi temsilcisi olan Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleştirilirken, üçüncü toplantı da işveren temsilcisi TİSK’in ev sahipliğinde yapıldı. Son toplantı ise yine Bakanlık’ta gerçekleştirildi.

SENDİKALAR NE İSTEMİŞTİ?

Asgari Ücret Tespit Komsiyonu’nda işçileri temsil eden Türk-İş, bu yıl Hak-İş ve DİSK ile birlikte hareket edip ortak bir rakam açıklama kararı almıştı. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in yaptığı ortak açıklamada asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olması gerektiği bildirildi. Yapılan ortak açıklamada, “Bu rakamdan geri adım atmayacağız” denildi.

ERDOĞAN “JEST YAPARIZ” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret görüşmelerine ilişkin, “İnşallah jestimizi yaparız. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız” ifadelerini kullanmıştı.

TÜİK RAKAMLARI NE DİYOR?

TÜİK temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu’yla üçüncü toplantıda paylaştı. Buna göre, bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesaplandı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2019 ASGARİ ÜCRETİ NE KADAR?

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 26,05 oranında zam yapılmış, 417 lira artan ücret, net 2 bin 20 lira olmuştu.

AGİ ÜCRETLERİ BELLİ OLDU

2020 yılı için asgari ücret teklifi bekar bir işçi için brüt 2.943 net 2.324 TL olarak açıklandı. Böylece asgari ücrete net yüzde 15.04 zam yapılmış oldu. Asgari ücret zammının belli olmasının ardından asgari geçim indirimi tutarları da belli oldu.

2020 AGİ tablosu ücretleri:

– Bekar 220,68 TL

– Evli, eşi çalışmayan, 264,82 TL

– Evli,eşi çalışmayan, 1 çocuklu 297,92 TL

– Evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu 331,03 TL

– Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu 375,17 TL

– Evli, eşi çalışan 220,68 TL

– Evli, eşi çalışan, 1 çocuklu 253,79 TL

– Evli, eşi çalışan, 2 çocuklu 286,89 TL

– Evli, eşi çalışan, 3 çocuklu 331,03 TL

– Evli, eşi çalışan, 4 çocuklu 353,09 TL

 Evli, eşi çalışan, 5 çocuklu 375,17 TL

Seni Gidi Kopyacı :)))