Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı İkinci Yarısı

2021-2022 Eğitim ve öğretim

2021-2022 Eğitim ve öğretim yılının ikinci yarısı başladı. İlimizde 90 bine yakın öğrenci, yaklaşık 5000 öğretmenin akıtacağı alın teri ile geleceklerini inşa etmeye çalışacaklar.

​ İkinci yarının başlaması nedeniyle eğitim ve öğretimin önündeki bazı sorunlara değinmek gerekiyor. Bu sorunları temel birkaç noktada toplamak mümkün…

​Bunlardan ilki eğitim sektörünün olmazsa olmazı temel direkleri öğretmenlerimizin nitelik ve nicelikleri… Maalesef ilimizde kamudaki diğer kurumlarda da olduğu gibi eğitim sektöründe de görevli personel yani öğretmenlerimizin çok büyük bir bölümü ilk defa göreve atananlardan oluşuyorlar.Özellikle kırsal kesimde yani köy ve mezralarda görev alan öğretmenlerimizin tamamına yakını ya stajyerdir veya bir iki yıllık öğretmendir.

​Doğal olarak bu durum eğitim ve öğretimin kalitesini  düşürüyor. Bana göre zaten sorunlu olan öğretmen yetiştirme sistemimizin mezun ettiği genç öğretmenlerin görev yapacakları bu köylere uyum sağlamaları ve çevreyi tanımaları ayları alıyor. Bir çok öğretmen eğitim ve öğretim yılının sonlarına doğru bulunduğu köye gerçek anlamda adapte olabiliyor.

​Ancak adapte olduğu ayların hemen ardından tayin çıkartıyor. Çark yeniden başlıyor. Yeni bir öğretmen atanıyor; adaptasyon dönemi yeni öğretmen için dönüyor. Doğal olarak bu hızlı sirkülasyondan  öğrenci ve köylüler  etkileniyor. Eğitimin kalitesinin istenilen düzeye gelmesinin önüne önemli bir engel oluyor.

​Birkaç yıl öncesine kadar ilimizde görev yapan öğretmenlerin ortalama kıdemlerinin yalnızca 20 ay civarında olduğunu belirtirsem bu konuda anlatmak istediğim mesajı daha iyi anlatmış olurum sanırım. Bu rakamdan yıllardan beri burada görev yapan yerli öğretmenlerin kıdemlerini indirdiğimizde bu rakam daha da aşağılara düşer.

​Nitelik açısından durum böyle iken nicelik açısından da durum  istenilen düzeyde değil.Bir çok branşta öğretmen sıkıntısı çekiliyor. Eskiye oranla çok azalmış olsa da halen birleştirilmiş yani bir öğretmenin aynı anda birden çok sınıfa ders verdiği okullarımız var.

​Eğitim alanında yaşanan diğer önemli sorunlar da okulların destek personel ihtiyacı ile taşımalı eğitim sorunudur. Bu sorunları ileri ki dönemlerde ele almaya çalışırız.

​Bu vesile ile öğrenci, öğretmenlerimiz başta olmak üzere bütün eğitim camiasına başarılar dilerim.

Seni Gidi Kopyacı :)))