Siirt’te Koronavirüs testi pozitif çıkanların %90 a yakın bölümünün delta varyantı olduğu belirtiliyor. Peki bu varyantın belirtileri nelerdir? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Bu ve benzeri soruları Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Vefik Arıca’ya sorduk. İşte sorularımız ve Prof.Dr. Arıca’nın cevapları;
Delta varyantı mutasyonun belirtileri bildiğimiz klasik korona virüs belirtilerinden çok farklı olabiliyor. Öncelikle delta varyantı kimlerde sıklıkla görülür?
Aşısız gençlerde ve çocuklarda daha yaygın görüldüğünü biliyoruz.
Delta varyantı daha çok mu bulaştırıcı?
Delta varyantlı bir kişi ortalama 4-6 kişiye rahatlıkla bulaştırabiliyor, bulaştırıcılığı 4 kat daha yüksek ancak veriler hastaneye yatış oranlarında bir fark olmadığını göstermiştir.
Delta varyantının en önemli belirtileri nelerdir?
Öncelikle tek başına halsizlik, yorgunluk belirtisi bile Delta varyantı olabildiğinizi gösterebilir. Ateş, hapşırma, burun akıntısı, karin ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, eklem ağrıları, sırt ağrıları, gözlerde kızarıklık, işitme bozukluğu yapabiliyor dikkat etmeliyiz..
Delta varyantından nasıl korunabiliriz?
Kalabalık ortama girmemeliyiz, girmek zorundaysak maske takmalı, daha çok açık alanlarda vakit geçirmeli, fiziksel mesafeye uyulmalı, tokalaşmamalı, sık sık elimizi bol su ve sabunla yıkamalı, en önemlisi bağışıklık sistemini arttırmalı ve mutlaka aşımızı olmalıyız ki toplumsal bağışıklamaya ülke olarak geçelim..
Aşılar bizi delta varyantından korur mu?
2 doz aşıdan 15 gün sonra koruyuculuk başlamakta ve koruyuculuk %90’ların üzerinde.
Prof.Dr.Arıca’nın bir de uyarısı var. İşte o uyarı
“Ancak UNUTMAYALIM Kİ; Aşı tablodaki vefat sayısını ve ağır hasta sayısını ciddi anlamda azaltır, vaka sayılarına ise asıl etkili olan konu kişisel tedbirler, maske, mesafe ve hijyendir. Vaka sayısını indirmek daha çok kişisel olarak alacağımız tedbirler ve kalabalık olan yerlerden uzak durmakla olur. “