Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünya Rus petrolü ve gazı olmadan ayakta kalabilir mi?

ABD, İngiltere ve AB,

ABD, İngiltere ve AB, Rusya’nın petrol ve gaz ithalatını kısıtlayacaklarını açıkladı.

Hareket, Rusya’nın petrol yasağının devam etmesi halinde Avrupa ülkelerine gaz arzını kesebileceği konusunda uyarmasının ardından geldi.

Rus petrol ve gazına ne gibi yaptırımlar var?

ABD, Ukrayna’nın yaptırımların genişletilmesi çağrısında bulunmasının ardından Rusya’dan petrol, gaz ve kömür ithalatını tamamen yasakladığını duyurdu.

İngiltere, Rus petrolünü yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldıracak ve AB, Rus gaz ithalatını üçte iki oranında azaltıyor.

İngiltere hükümeti, bunun alternatif tedarik bulmaları için yeterli zaman sağladığını söylüyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rus petrolünü reddetmenin “küresel pazar için feci sonuçlara” yol açacağını söyledi .

Petrol ve gaz fiyatları şimdiden keskin bir şekilde yükseldi ve Rusya ihracatı durdurursa daha da yükselebilir. Ancak bu sadece yakıtla ilgili değil ve küresel emtia fiyatlarının daha da yükselmesiyle Birleşik Krallık yaşam standartları darbe alacak .

Rusya ne kadar petrol ihraç ediyor?

Rusya, ABD ve Suudi Arabistan’ın ardından dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisidir.

Her gün ihraç ettiği yaklaşık beş milyon varil ham petrolün yarısından fazlası Avrupa’ya gidiyor .

Rus ithalatı, toplam İngiltere petrol talebinin %8’ini oluşturuyor.

ABD, ithal petrolünün yaklaşık %3’ünün 2020’de Rusya’dan gelmesiyle daha az bağımlı .

Enerji politikası araştırma analisti Ben McWilliams, “çok fazla boru hattı olmadığı için alternatif petrol tedarikçileri bulmanın daha kolay olması gerektiğini” söylüyor.

ABD, Suudi Arabistan’dan petrol üretimini artırmasını istiyor, ancak petrol fiyatlarını düşürmek için daha önce ABD’nin üretimi artırma taleplerini geri çevirdi.

Suudi Arabistan, uluslararası ticareti yapılan ham petrolün yaklaşık %60’ını oluşturan petrol karteli OPEC’in en büyük üreticisidir . Bu nedenle OPEC, petrol fiyatlarını etkilemede kilit bir role sahiptir.

Rusya OPEC’te değil, ancak 2017’den beri üreticilere kazanç sağlamak amacıyla petrol üretimine sınırlamalar getirmek için onunla birlikte çalışıyor.

ABD ayrıca Venezuela’nın petrol yaptırımlarını gevşetmeyi de düşünüyor. Eskiden ABD’nin önemli bir petrol tedarikçisiydi, ancak son zamanlarda Venezuela petrolünü büyük ölçüde Çin’e satıyor .

Zaten yüksek olan ısınma fiyatları daha da artacaktır.

Rus gazı , AB’nin doğal gaz ithalatının yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır .

Bu kurursa, İtalya ve Almanya özellikle savunmasız kalacaktı.

Avrupa, Katar veya Cezayir ve Nijerya gibi mevcut gaz ihracatçılarına yönelebilir, ancak üretimi hızla genişletmenin önünde pratik engeller var.

Rusya, İngiltere’nin gaz arzının yalnızca %5’ini sağlıyor ve ABD, herhangi bir Rus gazı ithal etmiyor.

Bununla birlikte, İngiltere ve ABD’deki fiyatlar, arz kıtlığının zincirleme etkisi nedeniyle hala önemli ölçüde yükseliyor.

Rus gazına alternatif bulunabilir mi?

Çok kolay değil.

Bay McWilliams, “Gazı ikame etmek daha zor çünkü Rus gazını Avrupa’ya taşıyan bu büyük borularımız var” diyor.

Düşünce kuruluşu Bruegel , Rusya’nın Avrupa’ya gaz arzını durdurması durumunda, Avrupa’nın muhtemelen ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal edebileceğini tahmin ediyor.

Diğer enerji kaynaklarının kullanımını da hızlandırabilir, ancak bunu yapmak hızlı veya kolay değildir.

Araştırma analisti Simone Tagliapietra, “Yenilenebilir kaynakların kullanıma sunulması zaman alıyor, bu nedenle kısa vadede bu bir çözüm değil” diyor.

“Öyleyse önümüzdeki kış için – İtalya ve Almanya’nın acil bir durumda yapmayı planladığı gibi, kömürle çalışan elektrik santrallerinin açılması gibi yakıt değişimi bir fark yaratabilir.”

Seni Gidi Kopyacı :)))