Fotoğrafçılık, tarih boyunca popüler hobilerden biri olmuştur. Zamana, mekana, mevsime, arkadaşlara bağlı kalmadan çıkıp çekimlerinizi yapabilirsiniz.
Kimileri kitaplardan ya da internetten araştırma yaparak kendi kendine öğrenmeye çalışsa da profesyonel fotoğrafçılardan püf noktalarını öğrenmekte fayda var. Türkiye’nin pek çok yerinde fotoğrafçılıkla ilgili uygulamalı ve iyi kurslar mevcut. Hatta kurs sonunda size bir başarı sertifikası bile veriliyor. Bu sayede hem fotoğrafçılığın tekniği hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz hem de fotoğrafçılıkla ilgili bir sertifikanız oluyor. Kurslarda fotoğrafçılığın 170 yıllık tarihini, çekim tekniklerini, çekim modlarını, ( enstantane, diyafram, manuel) ışık kaynaklarını nasıl kullanıldığını anlatan pek çok konu üzerinde duruluyor. Konular verilen ödevlerle pratiğe dönüştürülüyor, pekiştiriliyor ve akılda kalıcı bir bilgi haline geliyor. Çoğu zaman bulunulan şehrin tarihi veya farklı mahalle, cadde ve sokaklarında toplu fotoğraf çekimleri yapılıyor. Uygulamalı olarak yapılan bu tür etkinlikler fotoğrafçılığa gönül veren arkadaşlar için verimli geçiyor.
Eğer yaşadığınız yerde fotoğrafçılık kursu yoksa üzülmeyin. İnternet üzerinden de fotoğrafçılık konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Ben DLSR makinamı aldığım zaman yaşadığım yerde maalesef fotoğrafçılık kursu yoktu. Elimin altında internet gibi güzel bir nimet vardı. Fotoğrafçılık konusunda merak ettiğim ne varsa internet dünyasında buldum. Bulduğum bilgileri uygulamalı pratiğe çevirdim. Deneme yanılma yoluyla çok fotoğraf çektim, en doğru pozlamayı bulana kadar.
Fotoğrafçılığa gönül vermişseniz siz de pes etmeyin. Araştırın, okuyun, izleyin, çevrenizde varsa tecrübeli fotoğrafçılardan yardım isteyin, onlara da sorularınızı yöneltin. Yeter ki gönülden isteyin, olmayacak bir şey yoktur !
Işığınız bol olsun…
Sefa Türksoy
YORUMLAR