Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Leyla Gündüz

İnsanda Psikolojik-Nörolojik Bozukluklara Yol Açan Bazı Paraziter Enfeksiyonlar

Hangi parazit hayatımızı nasıl etkiliyor?
Halen gelişmekte olan pek çok ülkede helmint enfeksiyonları özellikle çocukluk çağında önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Endonezya’da okul çocuklarını kapsayan bir araştırmada 8-13 yaş arasında 432 çocuk incelenmiştir. Yapılan 14 bilişsel ve motor test sonuçlarına göre helmint enfeksiyonu olan çocuklarda olmayanlara göre daha kötü sonuçlar elde edilmiştir. Helmint enfeksiyonu ile test başarısı arasındaki ilişkinin yaşla arttığı gösterilmiştir.

Enterobiosis: İsveç’de 1997 yılında 4-10 yaş arası 172 çocuğu kapsayan çalışmada Enterobius vermicularis ve parmak emme ile birlikteliği araştırılmıştır. E. Vermicularis saptanan çocuklarda parmak emmenin daha sık olarak görüldüğü ve bu birlikteliğin istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterilmiştir. Bunun nedeni henüz tam açıklanamamıştır
Taenia:yapılan bir olgu sunumunda Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu tanısı konulmuştur. Hasta T. solium enfeksiyonunu bir sene önce çiğ domuz eti yemesi sonucu almıştır. T. solium enfeksiyonu sırasında aşırı açlık ve aşırı yemek yeme atakları olan hasta, günlük kalori alımı 6000 Kcal’nin üzerinde olmasına rağmen hızla kilo kaybetmekte iken praziquantel ile tedavi olmuştur. Fakat olgunun yeme düzenindeki bozukluk tedavi sonrasında da devam ederek hızla kilo almasına ve normal kilosunun da üzerine çıkmasına neden olmuştur. Parazit enfeksiyonu öncesinde herhangi bir yemek yeme düzensizliği ve başka bir psikolojik hastalığı bulunmayan olguda temelde iki mekanizmanın etkili olabileceği ileri sürülmüştür. Parazit tarafından normal metabolik süreç değiştirilmiştir. Doyum sağlayan metabolik medyatörler ortamdan uzaklaştırılmıştır. Hasta doygunluk hissedemediği için sürekli yemektedir. Olguda bu bozukluk, koşullandırılmış davranış yoluyla sonradan kazanılmış ve sürdürülmüştür.

Ascariosis: Ascariosis’in nadir bir belirtisi; Ensefalopati: Ascariasis insan helmint hastalıklarının en fazla görülenidir ve sıklıkla gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocuklarda görülür. Ensefalopati, epilepsi, menenjit gibi CNS komplikasyonları nadiren bildirilmiştir. Ascariosise bağlı nöral sistem semptomatolojisinde larval ürünlerin toksik yan etkileri, duyarlı nöral dokulardaki immun yanıt etkili olabilir.

Echinococcosis: Alveolar hidatid hastalığı echinococcosis multilocularis’in larval döneminin neden olduğu öldürücü bir paraziter hastalıktır. İnsan rastlantısal ara konaktır. Beyin tutulumu nadirdir.Ülkemizden yapılan bir olgu sunumunda 10 yıldır Erzincan’da yaşayan 53 yaşındaki erkek hastanın başağrısı ve nöbet yakınması olduğu bildirilmektedir. Hastanın sol parietal lobundan yapılan biopsi ile Echinococcosis multilocularis larvalarının bulunduğu bildirilmiştir . Echinococcosis alveolaris ve Echinococcosis granulosus, ülkemiz için endemik olmaları nedeniyle ayırıcı tanıda herzaman gözönünde tutulması gereken önemli helmintlerdir.

Çocukluk çağında kronik malnutrisyon zayıf bilişsel yeteneklerle birliktedir. Erken çocukluk döneminde diarelerde etken patojen olarak Giardia lamblia ve Cryptosporidium parvum büyüme ve gelişme geriliğinde önemli rol oynamaktadırlar

Sıtma: Senegalli serebral sıtma öyküsü olan 29 çocuk bilişsel yeteneklerin ölçüldüğü testlerde kontrol grubuna göre daha az başarı göstermişlerdir. Güney Afrika’da çocukların tüm entelektüel potansiyellerini kullanmalarını engellediği gösterilmiştir.

Toxoplasmosis ve şizofreni: Son yıllarda yapılmış epidemiyolojik çalışmalar bazı enfeksiyon etkenlerinin şizofreni olgularının bir kısmının ortaya çıkmasına katkıda bulunabileceğini göstermiştir. Hayvanlarda T. gondii enfeksiyonu davranış değişikliklerine neden olabilmektedir. İnsanlarda T. gondii ile akut enfeksiyonda şizofreni semptomlarına benzer semptomlar ortaya çıkmaktadır. 1953 yılından bu yana psikiyatri hastalarında T. gondii antikorlarını araştıran kontrollü çalışmalar bildirilmiştir. Yapılan 19 çalışmanın 18’ inde T. gondii antikorları psikiyatri hastalarında daha yüksek oranda bulunmuştur.

PARAZİT DELÜZYONU

Parazit delüzyonu, hastanın kendisinde parazit enfestasyonu olduğuna inanmasıdır. Parazit fiziksel boyutta değil düşünce boyutunda var olmakla hastalık tablosunda yer almaktadır. Parazit delüzyonu az bilinen bir hastalıktır.

Hastalar genellikle parazitlerin ısırmalarından yakınırlar. Sıklıkla maruz kaldıkları parazitin ayrıntılı tanımını yaparlar. Uyguladıkları topikal ilaçlar nedeniyle irritan kontakt dermatite rastlanabilir. Parazitten kurtulmak için tırnaklarını kanatana dek kesebilirler, jiletle derilerini kazıyabilirler, hatta ciltlerine toksik maddeler sürebilirler,kendilerini böcek öldürücü ilaçlarla ilaçlayabilirler.

-Sakti H, Nokes C, Hertanto WS, Hendratno S, Hall A, Bundy DAP. Evidence for an association between hhokworm infection and cognitive function in Indonesian school children. Tropical Medicine & International Health 1999;4:322-334.

– Herrstrom P, Fristom A, Karlsson A, Hogstedt B. Enterobius vermicularis and finger sucking in young Swedish children. Scand J Prim Health Care 1997;15:146-148

-Fernandez-Aranda F, Solano R, Badia A, JimenezMurcia S. Binge Eating Disorder Onset by unusual Parasitic Intestinal disease: A Case-report. Int J Eat Disord 2001;30:107-109.

-. Selimoğlu MA, Öztürk CF, Ertekin V. A rare manifestation of ascariasis: Encephalopathy. Journal of Emergency Medicine 2005;28:87-88.

-Altinors N, Kars Z, Cepoglu C, Gurses L, Sagbil S, Ariyurek M. CT findings and surgical treatment of double intracranial Ecchinococcal Cysts. Infection 1991;19:110-114

-Berkman DS, Lescano AG, Gilman RH, Lopez SL, Black MM. Effects of stunting, diarrhoeal disease, and parasitic infection during infancy on cognition in late childhood: a follow-up study. Lancet 2002;359:564-571.

– Boivin MJ. Effects of early cerebral malaria on cognitive ability in Senegalese children. J Dev Behav Pediatr2002;23:353-364

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Seni Gidi Kopyacı :)))