Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Işık Hadisesi Ve Bu Hadisenin Gizli Kahramanları

Tillo İslam öncesi dönemlerden

Tillo İslam öncesi dönemlerden beri bölgenin ilim yuvası olma özelliğini taşıyan şirin sakin bir ilçemiz. Özellikle Osmanlı döneminde, günümüzde bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tam bir üniversite şehri olmuş. Buradaki medreselerden mezun olanlar dini eğitimin yanı sıra bütün pozitif bilimlerde bilgi ve donanım sahibi oluyorlardı.

Bunların önemli bir bölümü de edebiyat ve özellikle şiirle ilgileniyorlardı. İbrahim Hakkı ve Sultan Memduh gibi öne çıkan bazılarının divanları bile var.Yeri gelmişken belirteyim İbrahim Hakkı Hz nin Divanının Türkçe baskısı Divanı İbrahim Hakkı adı altında yaklaşık 30 yıl önce yayınlandı. Günümüzde bulunamıyor. Sultan Memduh Hz nin divanı ise Valilik tarafından bastırılmaya başlandı.Birkaç cilt yayınlandıktan sonra yarım bırakıldı.

Tabi ki Tillo denilince akla bunlarla birlikte çok önemli bir konu daha akla geliyor. Hoca talebe ilişkisinin zirve yaptığı ışık hadisesi. İbrahim Hakkı Hz. hocası İsmail Fakirullah Hz nin vefatı üzerine 257 yıl önce oluşturduğu ışık hadisesini bir kez daha izleme imkanımız oldu.

Bir çok bilim adamı bu hadisenin ancak Tilloda gerçekleştirilebileceğini belirtiyorlar. Bu düzeneğin çalışmasında kurulduğu bölgenin  topoğrafik özellikleri çok büyük önem taşıyor. Başka bir deyimle aynı şekilde bir başka ilde bu düzeneği kurduğunuzda ışık hadisesi gerçekleşmez.

Bu düzeneğin elbette ki ilk ve bilinen  kahramanları  doğal olarak İsmail Fakirullah Hz ile öğrencisi İbrahim Hakkı Hz dir. Ancak bunlarla birlikte bu hadisenin gizli kahramanları olarak nitelendirebileceğimiz bir bilim heyeti var.

İsterseniz tekrar hatırlayalım. İnşa edildiği yıllarda castan yapılan bu türbe 1960lı yıllarda restorasyon adı altında tamamen yıktırılarak kesme taştan yeniden inşa edilmiş. O dönemde pencerelerdeki bir kayma nedeniyle o tarihten sonra ışık hadisesi işlerliğini kaybetmiş.Bu konuda  çok araştırma yapıldı. Bunlardan bir tanesi 2004 yılında Vali Nuri Okutan döneminde yapıldı, ancak bir sonuç alınamadı.

Ta ki 2010 yılına kadar. Bir yılbaşı gecesini Siirt Tillo‘da geçiren arkeolog Prof.Dr.Cengiz Işık bu olaya çok üzüldü.Bunu kendisine bir görev edindi ve kolları sıvayarak  çalışmalara başladı. Tübitak ve Akdeniz Üniversitesinin de aralarında bulunduğu bir çok kurum ve üniversiteden bilim insanlarını buraya davet etti.

Defalarca gidip geldiler ve en sonunda düzeneğin bozulmasının nedenini buldular. Türbenin yukarındaki pencerelerinden bir tanesinde yaklaşık 30 cm lik bir kayma yapılmıştı. Bunu buldukları gün bende yanlarındaydım. O heyecan ve sevinçlerine tanıklık ettim. Bu tespitin ardından hemen kollar sıvandı ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan  gerekli izinler alındıktan sonra küçük bir delik açıldı ve ışık hadisesi tekrar gerçekleşmeye başladı.

Bu nedenle bu hadisenin gizli kahramanları başta Prof.Dr Cengiz Işık ve arkadaşlarıdır diyorum. Buradan hepsine sonsuz teşekkürler.

Seni Gidi Kopyacı :)))