Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Maymun Çiçeği Virüsü Var mı? endişelenmeli miyiz?

Koronavirüs salgını bitmeden dünya

Koronavirüs salgını bitmeden dünya Maymun Çiçeği kabusuyla sarsılmaya başladı. Avrupa’da şimdiye kadar görülen vaka sayısı 100’ü aştı. Bazı haber sitelerinde Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi haberleri yapılmaya başlandı fakat henüz resmi bir açıklama gelmedi.

DSÖ tavsiyesi

Devam eden ileri ve geri temas takibi ve kaynak takibine ek olarak, vaka araştırması ve yerel döküntü-hastalık sürveyansı MSM ve daha geniş toplulukta ve ayrıca birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinde güçlendirilmelidir. Maymun çiçeği şüphesi olan herhangi bir hasta, varsayılan ve bilinen bulaşıcı dönemler, yani hastalığın sırasıyla prodromal ve döküntü evreleri sırasında destekleyici bakım ile araştırılmalı ve izole edilmelidir. Cinsel sağlık ve dermatoloji klinikleri de dahil olmak üzere sağlık hizmeti sağlayıcıları arasında zamanında temas takibi, sürveyans önlemleri ve farkındalığın artırılması, daha fazla ikincil vakayı önlemek ve mevcut salgının etkin yönetimi için çok önemlidir. Bunlara ek olarak,

Maymun çiçeği olduğundan şüphelenilen veya doğrulanmış hastalara bakan sağlık çalışanları ve diğer bakıcılar standart, temas ve damlacık enfeksiyonu kontrol önlemlerini uygulamalıdır. Maymun çiçeği şüphesi olan kişilerden veya maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu şüphesi olan hayvanlardan alınan numuneler, uygun donanıma sahip laboratuvarlarda çalışan eğitimli personel tarafından güvenli bir şekilde ele alınmalıdır. 

Seyahat sırasında veya endemik bir bölgeden dönüşte herhangi bir hastalık, son seyahat ve bağışıklama geçmişi hakkında bilgiler de dahil olmak üzere bir sağlık uzmanına bildirilmelidir. Endemik ülkelerde yaşayanlar ve gezginler, maymun çiçeği virüsü (kemirgenler, keseliler, primatlar) barındırabilecek hasta hayvanlarla (ölü veya diri) temastan kaçınmalı ve yabani av hayvanlarını (çalı eti) yemekten veya ellemekten kaçınmalıdır. Sabun ve su veya alkol bazlı dezenfektan kullanarak el hijyeninin önemi vurgulanmalıdır.

Uluslararası seyahat veya ticaret: DSÖ, şu anda mevcut bilgilere dayanarak Birleşik Krallık’a seyahat ve ticaret için herhangi bir kısıtlama önermemektedir.

Durum hızla gelişirken DSÖ yakından izlemeye devam ediyor.

Seni Gidi Kopyacı :)))