Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nasıl Kamera Operatörü Olunur?

Film yapımı, ekranda bir

Film yapımı, ekranda bir anlatıya hayat verirken çok sayıda profesyonelin uyum içinde çalışmasını gerektirir. Kameraman olarak da adlandırılan bir filmin kamera operatörü, kamerayı çalıştırmaktan ve filmin görüntülerini yakalamaktan sorumlu profesyoneldir.

Kamera Operatörü Nedir?

Televizyon ve sinema filmlerinde, kamera ekipmanının kurulmasından ve yönetmenin çekimlerinin yapılmasından kamera operatörü sorumludur. Kameraman, çeşitli bileşenlerin nasıl kurulacağı, monte edileceği ve bozulacağı da dahil olmak üzere kamera ekipmanının tüm teknik yönlerini bilmelidir.

Kamera Operatörü Ne İş Yapar?

Prodüksiyona bağlı olarak farklı türde kamera operatörü rolleri mevcuttur.

Film : Film yapımında kameraman, kamera ekipmanının ayarlanmasından ve ayrıca görüntülerin çerçevelenmesinden ve yakalanmasından sorumludur. Hangi tür kamera, lens ve teçhizatın yönetmenin vizyonunu gerçekleştireceğini biliyorlar. Yönetmenin emirlerini yerine getirmek için tüm sahne unsurlarını oluşturmak için diğer film ekibi departmanlarıyla (ışık gibi) işbirliği yaparlar. Odağı çekmek ve çekimin net kalmasını sağlamak için birinci yardımcı kamerayla birlikte çalışırlar . Daha büyük bütçeli filmlerde, kameraman ayrıca tüm ağır ekipman ve kamera teçhizatının bakımına, taşınmasına ve depolanmasına yardımcı olacak kamera asistanlarına sahip olabilir.
Müzik videoları : Müzik videoları veya düşük bütçeli prodüksiyonlar gibi daha küçük çekimler için kameraman kameramandır. Kameraman, hem video kamerayı çalıştırır hem de sinematografiyi çalıştırır, görüntüleri kendi vizyonlarına göre yakalar.
Haber : Haber yayınları için kameraman, stüdyo içinde sabit bir konumdan çekim yapan ve uygun kamera hareketleriyle yönetmenin çekim sırasını takip eden stüdyo kamera operatörüdür.

Kamera Operatörü ile Görüntü Yönetmeni Arasındaki Fark Nedir?

Kamera operatörü, senaryo, yönetmen ve görüntü yönetmeni tarafından dikte edilen filmin görüntülerini yakalamaktan sorumludur. Görüntü yönetmeni olarak da bilinen görüntü yönetmeni (genellikle DP olarak kısaltılır), bir filmin görünümünü oluşturmaktan sorumlu kişidir. Görüntü yönetmeni, kameranın aksiyonu yönetmenin amaçladığı şekilde yakaladığından emin olmak için kamera ve ışık ekibiyle birlikte çalışır. Bazen görüntü yönetmenleri kendi çekimlerini yakalamak için kamerayı kullanmayı tercih ederler.

Profesyonel Kamera Operatörü Olmak İçin 5 İpucu

Film endüstrisindeki çoğu iş gibi, kamera operatörü pozisyonlarını bulmak kolay değildir, ancak aşağıdaki yönergeler, hevesli kameramanların kapıdan adımlarını atmalarına yardımcı olabilir:

Kamera kullanmayı bilin . Bir kameraman olarak başarılı bir kariyer için film kamera ekipmanınızın içini ve dışını tanımak çok önemlidir. Farklı çekim modları, lensler ve donanım türleri dahil olmak üzere kamera sisteminizin temellerini öğrenin. Diğer filmleri inceleyin ve kamera açılarına, konumlandırmaya ve hareketlere aşina olun.
Bir programa katılın . İster film okuluna ister topluluk kolejine gitmeyi tercih edin, birçok film bölümü öğrencilere ekipmana erişim hakkı verir, bu da gerçek ekipmanlarla pratik yapabileceğiniz ve bir kameraman rolünün hem teknik becerilerini hem de sürecini tanıyabileceğiniz anlamına gelir. Bazı kamera operatörü işleri örgün bir eğitim gerektirebilir (video prodüksiyonunda önlisans derecesi veya televizyon prodüksiyonunda lisans derecesi), başlamanız için bir lise diploması ve kameranın nasıl kullanılacağına dair güçlü bir çalışma bilgisi yeterlidir.
Bir asistan pozisyonu bulun . Kamera asistanı veya prodüksiyon asistanı olarak iş bularak deneyimli profesyonellerden ticaretin tüm püf noktalarını öğrenebilirsiniz . Sektörün içini ve dışını ve sette her şeyin nasıl çalıştığını öğrenmek değerli pratik deneyimdir ve aynı zamanda prodüksiyon stüdyosunda veya televizyon ağında yükselmeniz ve kariyerinizde ilerlemeniz için potansiyel bir fırsat sağlar.
Bir portföy düzenleyin . Bir demo makarası veya çalışma portföyü, bir kameraman olarak yeteneklerinizi sergilemenize yardımcı olabilir. İlk birkaç kameraman işiniz ücretsiz öğrenci filmleri veya düşük bütçeli bağımsız filmler olabilir, ancak bu işler size ihtiyacınız olan uygulamalı iş deneyimini verirken gelecekteki işverenleri etkileyecek bir portföy oluşturmaya yardımcı olabilir.
Becerilerinizi geliştirin . Kamera operatörleri, mükemmel el-göz koordinasyonuna, ayrıca ayrıntılara keskin bir dikkat ve sağlam iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Kamera işlemi, yaratıcı bir zihin ve düzgün bir şekilde yürütmek için bir ekip oyuncusu gerektiren ortak bir süreçtir. Beceri setinizi geliştirmek için mümkün olduğunca çok proje üzerinde çalışın.

Seni Gidi Kopyacı :)))