Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SİİRT’TE TARIMSAL ÖĞRETİMİN 174’ÜNCÜ YILI KUTLANDI

Siirt’te tarımsal öğretiminin 147’nci

Siirt’te tarımsal öğretiminin 147’nci yılı kutlandı. Prof. Dr. İzzet Acar burada yaptığı konuşmada Siirt’teki barajların nemden dolayı fıstığa yararlı olduğunu dile getirdi.

Siirt’te tarımsal öğretiminin 147’nci yılı kutlandı. Yıl dönümü nedeniyle Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından bir tören düzenlendi.

Fakültenin konferans salonunda düzenlenen toplantıya Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İzzet Açar konuşmacı olarak katıldı.

Fakülte Dekanı Prof.Dr.Koray Özrenk yaptığı konuşmada tarımsal öğretimin kalitesine değindi.Artan nüfusa paralel bir şekilde tarımsal çalışmaların daha büyük önem kazandığını belirten Prof.Dr.Özrenk “Fakültemiz bu anlamda 62 öğretim elemanı, 7 aktif bölümü ve 313 kayıtlı öğrencisiyle tarımsal eğitimde kaliteyi ön planda tutan bir birim olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Ülkemizde de tarımsal eğitim veren farklı isimlerde 43 adet Ziraat Fakültesi bulunmaktadır.

Gerek istihdamın iyileştirilmesi gerekse eğitimde kalitenin artması için çoğalan ziraat fakültelerimiz ve yeni açılan bölümlerin geleceği için bazı önlemler alınmak zorundadır. Bu anlamda bazı çözüm önerileri gündeme gelebilir. Şöyle ki;

Ülkemizde 80’li yılların başına kadar sayısı 19 olan ziraat fakültelerimizde 5 yıllık eğitim söz konusu idi. Ayrıca o zamanki ziraat fakültelerimizin giriş puanı nerdeyse tıp fakülteleri ile yarışır durumdaydı.

Kayıt olan öğrenciler 5 yıllık eğitimleri süresince tüm bölümlerin derslerini alır ve daha donanımlı olarak, yüksek mühendis ünvanıyla mezun olurlardı.Bugün de bu sisteme benzer intörn mühendislik kavramı gündeme getirilebilir. Aslında bu sistem önceleri de düşünülmüş ancak uygulanmaktan vazgeçilmiştir.

Bu sisteme göre, yine 5 senelik bir eğitimde ilk dört yıl öğrenciler tüm bölümlerin derslerini görecek son yıl da intörn olarak tüm bölümlerin uygulama derslerini alacaklardır. Ayrıca son tarım şurasında müjdesi verilen bir gelişmeyi de buradan hatırlatmak istiyorum.

Tamamen ülkemiz mühendislerinin geliştirdiği ve yerli üretim olan elektrikli traktörün prototipinin tanıtımı yapıldı. Tarım girdilerini ve maliyeti azaltıcı bu yenilik ülkemiz için bir gurur kaynağı, tarımsal faaliyetlerimiz adına da devrim niteliği taşımaktadır. “dedi.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Murat Ermanda yaptığı konuşmada üniversitenin gelişimi hakkında bilgi verdi ve bölgemizde tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşan tek üniversite olduğunu söyledi.Tarımsal öğretimin günümüze kadar kesintisiz bir şekilde geldiğini belirten Prof.Dr.Erman “Diğer sektörlerin ülkemizin savunmasında ve istikbalinde önemli bir ağırlığı vardır.Ancak gıda üretimi insanlığın var oluşu ile birlikte süregelen ve kıyamete kadar sürecek bir uğraş alanıdır.Bu nedenle en ileri teknoloji ve silahlara sahip olsanız bile bir anlamda eksik kalmış olursunuz.” Dedi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, ise yaptığı konuşmada üniversite olarak uluslarasılaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Karabük Üniversitesinin 8250 yabancı öğrenciye sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Polat, başta Çad olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden en başarılı öğrencilerin üniversitelerine kayıtlarının yapılmasını sağladıklarını ve bunlara çeşitli avantajlar sağladıklarını söyledi.

Vali Nuri Okutan döneminden beri fıstıkçılıkla ilgili çalışmalar yapan ve halen Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İzzet Açar dünyada fıstık üretimi yapan beş ülke olduğunu ve bunların İran ABD Türkiye Suriye ve Çin olduğunu belirtti.

Türkiye de tabana araziye fıstık dikimi yapılmayacağı yönünde yaygın yanlış bir algı olduğunu belirten Prof.Dr.Açar “Taban arazide neden fıstık dikimi yapılmıyor.Çünkü fıstık kötüdür.Oysa fıstığın ekonomik değeri çok iyidir. Dünyanın hiçbir yerinde çiftçiden çiftçiye bir tonu 75 bin Tl olan bir ürün yoktur. Dünyada 1 milyon 150 bin ton fıstık üretimi yapılmaktadır. Son dört yılın ülkemizdeki fıstık rekoltesinin ortalaması 158 bin tondur. Dönüm başına 44.5 kg fıstık elde ediyoruz.Biz Hititlerden  beri fıstıkçılıkla uğraşmamıza karşın  bu alanda 50 yıllık bir geçmişi olan Californiyada 255.77 kg ürün almaktadır.Yani bizim aldığımız ürün miktarının 5.5 katı verim elde edilmektedir.Bizim 400-500 yıllık ağaçlarımız varken Amerika da en yaşlı ağaç 50 yıllıktır.Bunun nedeni sulama yapmalarıdır. Barajların yapılmaya başlanması ile birlikte Siirt bir yarım ada haline gelmeye başladı. Bu memnuniyet verici bir şey. Barajların tamamlanması ile birlikte nem oranı ve sulama imkanları artıyor.Bu nedenle barajların fıstığa zararı  yoktur.” Dedi.

Toplantıda Ziraat Fakültesine yeni atanan veya bir üst akademik kariyer sahibi olan akademisyenlere cübbeleri giydirildi.

Toplantıya Vali Ali Fuat Atik Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay, Tarım ve Orman Müdür Vekili Sabri Tan tarım alanındaki birlik ve  oda başkanları ile akademisyenlerle öğrenciler katıldı.

Seni Gidi Kopyacı :)))