Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Haber, Siirt Havaalanı Tarihçesi

Siirt’e İstanbul ve Ankara’dan

Siirt’e İstanbul ve Ankara’dan ulaşım zor, sıkıntılı ve zahmetlidir. Şehrin bulunduğu konum ve coğrafi durum ulaşımı zorlaştıran temel unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunları kısa ve kolay bir şekilde aşabilmek için havayoluyla ulaşım önemli bir çözümdür. Siirt’i gelişmiş şehirlere daha hızlı bağlayacak ve gelişimini çok daha hızlandıracak havayolu ulaşımı bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. 1927 yılında Siirt meydanına ilk kez bir askeri uçak indi. Halk ilk kez bir uçağı bu kadar yakından görme imkânı bulduğu için, halk uçağın etrafında toplandı. Bu olaydan sonra bu meydanın adı halk arasında meydanı tayyare yani uçak meydanı olarak kaldı.

1954 yılından itibaren yerel basın ve Siirtliler havayoluyla ulaşım için Siirt’e yatırım yapılmasını talep etmeye başladılar. Siirt valilerinin de aynı hassasiyeti göstererek havaalanı ihtiyacını dile getirmesi halkta bir ümit meydana getirdi347. Havaalanının inşası o günkü ismiyle tayyare meydanı yapım işi için ödenek ayrılması şehirde var olan heyecanı iyice artırdı. Siirtlilerin ulaşımını ve Siirt’in diğer şehirlerle iletişimini kolaylaştıracak olan hava yolunun, şehrin ekonomik yapısının da gelişmesine katkı sağlayacağı bekleniyordu.

Siirt’e gelen uzmanlar havaalanı için yer tespiti yaptılar. Şehrin ilgi ve ihtiyacını rapor haline getirerek bunları ilgili bakanlıklara gönderdiler. Uzmanlar Siirt’e havaalanı yapılması konusunda olumlu görüş bildirmelerine rağmen üzerinden bir hayli zaman geçtiği halde havaalanı inşası için herhangi bir gelişme olmadı.

Siirt’te bir havaalanı yapılmasının mevzu bahis olmadan önce Batman’da bir havaalanın açılması kararlaştırılmıştı. Siirt merkezde bir havaalanının ne zaman yapılacağı tartışmalarının gölgesinde Batman’da uçak alanının inşaatı 1953’te önemli miktarda tamamlandı. Bir ay sonra asfaltlama başladı ve birkaç ay içinde tamamlanarak hizmete açıldı. Batman’da açılan bu havaalanının daha da geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. 20 Şubat 1954’de Hükümet Batman Havaalanının NATO standartlarına çıkarılabilmesi için hazırlık yapılmasına karar verdi. Bu amaçla havaalanı arazisinin genişletilmesi için çalışmalar başladı. Fakat Batman havaalanının çoğunlukla askeri amaçlar için kullanımı düşünülmekteydi. Siirt’e bağlı bir ilçede havaalanı hizmete girdi fakat Siirt için herhangi bir gelişme söz konusu olmadı.

Havaalanı inşa konusu 1959 yılında Vali Enver Kuray tarafından tekrar gündeme getirildi. Vali, havaalanı inşasının pek yakında başlayacağını bildirdi. Ona göre, havaalanı olarak belirlenen yerin yüzde doksanının vakıf olması, projenin hayata geçme ihtimalini oldukça kuvvetlendirmekteydi. Bu konuda genel müdürlük tarafından valiliğe kesin teminat verildiği açıklandı.

Fakat bütün ümitler boşa çıktı ve havaalanının inşası için herhangi bir adım atılmadı.

1973 yılı itibariyle hava ulaşımı olmayan Siirt’te, Batman’daki askeri havaalanından faydalanma imkânı da yoktu. Siirtliler hava ulaşımını ancak Diyarbakır üzerinden sağlayabilmekteydiler. Siirt’in ihtiyaç duyduğu, umut ve özlemle beklediği sivil bir havaalanın yapımı Valiliğin öncülüğünde ancak 1994 yılında tamamlandı. Havaalanı inşaatının sürdüğü zaman Vali Atilla Koç’un destekleriyle Özel İdarenin öncülüğünde özel sektörün katılımıyla bir havayolu şirketinin kurulması için çalışmalara başlandı. Siirt-İstanbul arasında yolcu taşımayı amaçlayan şirket havaalanının aktif olarak kullanılmasına katkı sağlayacaktı. Fakat havaalanı inşaatı planlanandan uzun sürdüğü için şirketin faaliyete geçirilmesi de mümkün olmadı.

Kısıtlı alanı ile sadece iç hat uçuşlara açık olan havaalanı, kurulduğu mevkii itibariyle normal büyüklükteki uçaklarının inişine de çok uygun değildi. Bugün Siirt’in gerektiğinde uluslararası uçuşlarında yapılabileceği ve her çeşit uçağın rahatça kullanabileceği sivil bir havaalanı ihtiyacı devam etmektedir. Yetkililer bu amaçla birtakım çalışmalar yürütseler de henüz somut bir ilerleme sağlanmış değildir.

Seni Gidi Kopyacı :)))