Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Stresle nasıl başa çıkılır?

Stres, algılanan taleplerden kaynaklanan

Stres, algılanan taleplerden kaynaklanan zihinsel veya duygusal bir baskı durumunda olmaktır. Günden güne vücudumuzun ‘tehdit’ olarak değerlendirebileceği birçok zorlu koşulla karşılaşırız (örneğin aşırı iş yükü ve ailemize bakmak). Vücudumuz, bizi gelen tehditlere karşı korumak için strese tepki verecek şekilde yapılandırılmıştır. Bir tehditle karşılaştığımızda, beynimizin hipotalamusu vücutta bir ‘alarm sistemi’ devreye sokar – savaş, kaç veya donma tepkisi.

Stresli olup olmadığımı nasıl anlarım?

Hepimiz stresi farklı şekilde deneyimlesek de, aşağıdakilerden birkaçını fark edebilirsiniz:

Fiziksel belirtiler: sık baş ağrıları, uyku güçlüğü, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı, ağrılı kaslar, mide bulantısı veya mide bulantısı, ishal veya kabızlık, genel yorgunluk hissi, cinsel istek kaybı, sık soğuk algınlığı.
Bilişsel işaretler: konsantrasyon güçlüğü, hafıza güçlükleri, zayıf muhakeme, endişe, endişeli düşünceler, kafa karışıklığı, kararsızlık ve mizah duygusu kaybı.
Duygusal belirtiler: heyecanlı ve rahatlayamama, bunalmış hissetme, mutsuz/depresif/huysuz hissetme, sinirli ve asabi hissetme.
Davranış değişikliği: normalden daha fazla veya daha az yemek yemek, çok fazla/çok az uyumak, normalden fazla alkol/sigara/kullanmak, tırnak yeme veya deri yolma gibi alışkanlıklar. Siirt

Stresi ne tetikleyebilir?

Sonsuz potansiyel tetikleyiciler vardır ve hepimizin ne kadar stresle başa çıkabileceğimiz konusunda farklı toleransları vardır, bu nedenle baskı algısı anahtardır. Stresörler dışsal (travmatik bir olay yaşamak gibi psikolojik, ayrılık gibi sosyal veya evden taşınmak gibi çevresel) veya içsel (hastalık gibi) olabilir. Bazen, algılanan başa çıkma yeteneğiyle karşılaştırıldığında çok sayıda talep stresi tetikleyebilir. Nasıl tepki verdiğimiz kısmen genetikten etkilenir, çünkü aşırı veya az aktif stres tepkisine sahip olabiliriz ve yaşamdaki travma, ihmal ve istismar deneyimlerinden etkilenir. Haber

Seni Gidi Kopyacı :)))