Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TİLLO GÜNEŞ HADİSESİ VE GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİ BAŞLIYOR

Tarih ve kültürün bilimle

Tarih ve kültürün bilimle buluştuğu Evliyalar diyarı Tillo ilçesinin sahip olduğu değerleri tanıtmak amacıyla 22-23 Eylül’de Tillo Güneş Hadisesi ve Gökyüzü Gözlem Etkinliği düzenleniyor.
Siirt Valiliği himayelerinde Siirt Belediyesi, Tillo Kaymakamlığı, Tillo Belediyesi, Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı’nın destek ve katkılarıyla bir kültür armonisi haline gelmiş Siirt’in ve Tillo ilçesinin sahip olduğu tüm değerlerin tanıtılması amacıyla etkinlikler düzenlenecek.
Bu yıl 22-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek etkinlik, gökyüzü tutkunlarını da bir araya getirecek.
Etkinlikler, “İbrahim Hakkı Hz. ve Kal’atül Üstad” panelli, Tillo Tabiat Parkı ve Kal’atül Üstad ‘a gökyüzü gözlem etkinliği ve 2015’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Güneş Hadisesi’nin izlenmesi ile sona erecek.
UNESCO LİSTESİNDE
Tillo Kalesi, Türkiye’de en iyi gökyüzü gözlemi yapılan 10 yer arasında gösteriliyor. UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Tillo Güneş Hadisesi bilim ve gökyüzü ve doğa meraklılarının da ilgisini çekiyor.
İlimizin turizm potansiyelinin geliştirilmesinde ve tanıtılmasında önemli katkılar sunacak olan etkinliklere, tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz.

 

 

IŞIK HADİSESİ NEDİR?
İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo’da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah’ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve ‘Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyeyim’ diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına, yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki bir tepe üzerine taş bir duvar inşa etmiş.
Her yıl ekinokslarda, yani 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışıkları, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen güneş ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna doğuyordu. 1960’lı yıllarda yapılan Restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 23 Eylül 2011 tarihinde, Siirt Valiliği, Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Işık’ın koordinatörlüğünde, Tübitak Gözlem Evi’nin destekleri ile oluşturulan bir bilim ekibinin üstün gayretleriyle, yeniden çalışır konuma getirilerek, üç asırlık sır çözüldü.

Seni Gidi Kopyacı :)))