Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeşil Altından Sonra Kırmızı Altınımız Olsun

SAHİP OLDUĞUMUZ BÜYÜK ZENGİNLİK

SAHİP OLDUĞUMUZ BÜYÜK ZENGİNLİK SUMAK (1)

gerçekten zengin ancak bu zenginliğini değerlendiremeyen bir kent. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda birçok zenginlik kaynağımızın olduğunu görürüz.

Bunların bayında yeliş altın olarak nitelendirdiğimiz fıstığımız geliyor.Ancak son zamanlarda artan değeri ile fıstığın bir kardeşi oldu;Sumak.

Sumak nedir?Ekonomik tıbbı ve gastronomide ki kullanımı nedir? Kaç yılda geri dönüşü sağlıyor?

Dilerseniz sumakla ilgili olarak derlediğim bilgileri şöyle bir gözden geçirelim.

Sumak bitkisinin sağlığa olan faydaları farklı araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır. Sumak bitkisinin yaprak ve meyvelerinin antioksidan ve antimikrobiyal etkisinin bulunduğu; ayrıca vitamin, amino asit, mineraller ve malik asit yönünden zengin olduğu tespit edilmiştir. Sumağın sağlık üzerine; antioksidan, non-mutajenik, anti-kanser, analjezik, pasif kaçınma öğrenimi üzerine etkisi, antidiyabetik, hipolipidemik, anti-iskemik, antiviral, antibakteriyel, antifungal, skolidal, DNA koruyucu, non-toksik etkilere sahiptir ve kandaki üre azotunu ile kan basıncını düşürdüğü yönünde çalışmalar mevcuttur.

Sumak morfolojik olarak, boyları 1 – 3 m arasında değişen çalı veya ağaççık formunda çok yıllık bir bitkidir. Türkiye sumağın gen merkezi konumundadır. Ülkemizde yükselti olarak 500 m’den 2000 m’ye kadar sumak yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Ülkemiz, dünyada sumağın en fazla doğadan toplandığı ülkelerden birisidir.

Türkiye’de batı ve güney kesimlerde yoğun olmak üzere, hemen her bölgede bulunur. Genellikle tarımsal kapasitenin düşük olduğu alanlarda yetişir.Ancak her bölgedeki sumağın aroması farklıdır.Bir çok yörediki sumakların tadında Siirt umağındaki ekşiliği bulabilmek mümkün olamamaktadır.

Sumak bitkisinde kapama bahçe tesisleri yeni kurulmaya başlamıştır. Bu sebeple ağaç başına alınan ürün üzerinden karlılık hesaplamaları yapılmıştır. Sumak bitkisi 2. yıldan itibaren ürün vermeye başlar. Sumak bitkilerinin 5-6 yıldan sonra tam verime geçtikleri ve 20-25 yıl süre ile ürün verdikleri, daha sonra gençleştirme budaması ile yeniden sürgün oluşturup verime başladıkları bilinmektedir.

Sumak bitkisi ikinci yıldan itibaren ortalama 1 ile 1,5 kg arasında ürün vermeye başlar ve 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kg ürün alınabilir. Dekara 80 adet sumak dikilerek kurulan bir kapama bahçeden 6. yıldan itibaren ortalama  500-700 kg ürün alınabileceği hesaplanmıştır.

2021 yılında Siirt’te  tane sumak kilosu 30-35 TL/kg, toz sumak  40-50 TL/kg’ dan alıcı bulmaktadır.

Bu konuyu ele elmaya yarınki yazımızda da devam edeceğiz.

SAHİP OLDUĞUMUZ BÜYÜK ZENGİNLİK SUMAK (2)
YEŞİL ALTINDAN SONRA KIRMIZI ALTINIMIZ OLSUN

Dünkü yazımızda halkım arasın da yeşil altın olarak adlandırılan ve gerçekte  de liiimiz ekonomisine  büyük katkılarda bulunan fıstığın bir kardeşinin olabileceğini belirtmiştik.Kırmızı olan renginden  ve oldukça yüksek bir getiri sağlamasından ötürü kırmız altın olarak nitelendirebileceğimiz sumakla ilgili olarak derlediğimiz bilgileri vermeye devam ediyoruz.

Sumak ihracat miktarı yıllar itibariyle artış göstermiştir. İthalat miktarı ise yurtiçindeki talebe göre bazı yıllarda artmış ve bazı yıllarda ise azalmıştır.

Siirt ilinin de içinde bulunduğu Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü envanterinde 33.482,15 dekar alanda 1.327,40 Ton Sumak üretim potansiyeli mevcuttur. Siirt ilinde orman ve bağ kenarlarında yetişen sumak ağaçlarından yıllık yaklaşık 5 ton satış için toplanmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destekleme çalışmalarında oluşturulan Çiftçi kayıt Sisteminde 2010 yılından itibaren başvuru yapan üreticilerin sayısı ve üretim yapılan alan aşağıdaki çizelgede görülmektedir. 2010 yılında 6 üretici kayıtlı üretim yaparken 2019 yılında 131 üretici 19.368 dekar alanda üretim yaptığını beyan etmiştir.

İlimiz, Merkeze bağlı Halenze köyü başta olmak üzere kaliteli ve iri olması ile rağbet gören bir sumak çeşidine sahiptir.

İlimizde bütün ilçe ve köylerde yetişebilen sumak bitkisi orman alanlarının haricinde  İlimizde şahsi ve satış amaçlı olmak üzere 7-10  ton civarında sumak üretimi olduğu tahmin edilmektedir.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önümüzdeki dönem için kendisine bbir hedef belirlemiş urumda.Müdürlük  önümüzdeki 5 yıl içinde 500 dönüm kapama bahçe şeklinde , en az 1000 dönüm orman arazisi içinde sumak alanı tesis etme, 1000-1500 ton sumak üretimi gerçekleştirme hedefleri arasına almış bulunmaktadır.

Siirtliler olarak bu konunun üzerine eğilmemiz gerekiyor.Uygun olan bütün toprakları kapama sumak bahçeleri ile kaplamalıyız,

Bu konu gerçekten Siirt için bir fırsattır ve bu fırsatı heder ettiğimiz diğer bir çok fırsat gibi heder etmeyelim. Değerlendirelim.

Seni Gidi Kopyacı :)))