Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2020 YILINDA ÖNE ÇIKAN SİYASİ KONULAR VE İSİMLER

Medya Takip Merkezi (MTM),

Medya Takip Merkezi (MTM), 2020 yılında Türkiye siyaset ve toplumsal hayatında öne çıkan gelişmeleri araştırdı. İşte Koronavirüs’ün ortaya çıkmasıyla birlikte salgını önlemek adına politikaların geliştirildiği siyaset gündeminde 2020 yılına dair yapılan araştırmanın detayları…

2020 yılında Türkiye siyasetinde önemli gelişmeler yaşandı. Koronavirüs’ün hakim olduğu ve büyük ölçüde salgına ilişkin politikaların geliştirildiği 2020 yılının en önemli gelişmelerden biri, Ayasofya Camii’nin tekrardan ibadete açılması oldu. Diğer önemli gelişmeler ise, koranavirüs salgını ile birlikte Türkiye’de OHAL ilan edilip edilmeyeceği tartışmaları ve dünya gündemine bomba gibi düşerek Türk siyasetinde de büyük yankı uyandıran Kasım Süleymani’nin ölümü oldu.

2020 yılında medyada en çok Ayasofya Camii’nin 86 yıl sonra ibadete açılması konuşuldu.

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan ve 86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi,  24 Temmuz’da kılınan Cuma namazının ardından 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.

Türkiye’de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması, Türkiye’nin dış ilişkilerinde de gerilim yaşamasına sebep oldu. Yunan Kültür Bakanı Lina Mendoni, müze statüsündeki Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılmasına tepki gösterdi. Bizans döneminde Doğu Ortodoks Kilisesi olarak kullanılan Ayasofya’nın, Rumların sembolü olduğunu ve camiye dönüştürülmesinin ise Yunanlara karşı yapılan bir işgal olduğu yorumlandı.

Medyaya yansıyan diğer bir tartışma konusu ise, Ayasofya Cuma namazı ile birlikte ibadete açılırken koronavirüs tedbirlerine uyulmaması oldu. Türkiye’nin çeşitli illerinin yanı sıra yurt dışından bile birçok vatandaş Ayasofya’nın bulunduğu Sultanahmet Meydanı’na akın etti. Açılışa katılmak isteyen vatandaşların sosyal mesafe ve maske kuralını da hiçe saydığı görüntüler medyaya yansıdı. Koronavirüs ile mücadele edilmeye çalışılan bir dönemde açılışın yapılması ve alınan önlemlerin yetersiz olması da medyada ses getiren yorumlar oldu. Ayasofya Camii’nin 86 yıl sonra tekrar ibadete açılması, toplam 181 bin 846 habere yansıyarak 2020 yılının en popüler siyasi başlığı oldu.

 

OHAL gündemdeydi

Global bir sorun haline gelen Koronavirüs salgını nedeni ile birçok ülke OHAL ilan etti. Koronavirüs’ün Türkiye’ye geldiği Mart ayı itibari ile OHAL ilan edilecek mi ve hangi kısıtlamalar yaşanacak soruları medyada bolca yer aldı. Koronavirüsünde vaka ve ölüm sayıları artarken hükümet de bir dizi önlem almaya devam etti. Öncelikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ve kronik rahatsızlığı bulunan hastalar için sokağa çıkma yasağı ilan edildi, ardından ise 18 yaşından ufak vatandaşlar da kısıtlamaya tabi tutuldu. Vakalarda yaşanan azalma ve artışa göre farklı kısıtlamalar yaşanırken, maske takma zorunluluğu da getirildi. Yıl boyunca toplam 138 bin 944 habere yansıyan OHAL 2020 yılının popüler siyasi başlıklarından oldu.


Kanal İstanbul polemiği yıl boyunca gündemde yer aldı

Geçtiğimiz yıllarda başlayan ve 2020 yılında da devam eden Kanal İstanbul Projesi polemiği yıla damga vuran siyasi konular arasında yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile polemiğe neden olan Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, Kanal İstanbul’un doğasını sonsuza kadar katledecek bir proje olduğunu ileri sürdü. İktidar ve muhalefet arasında süren Kanal İstanbul polemiğinin en önemli kısımlarından biri de İstanbul Boğazı’na alternatif olarak ortaya atılan yapay su yolunun Montrö Sözleşmesi’ni nasıl etkileyeceği oldu. Yıllardır devam eden Kanal İstanbul Projesi tartışması 2020 yılında da toplam 91 bin 849 haberde konuşularak, en çok konuşulan siyasi başlıklar arasında yerini aldı.

2020 yılında en çok habere konu olan siyasi isimler belirlendi!

Medya Takip Merkezi (MTM), 2020 yılında en çok habere konu olan siyasi isimleri de belirledi. Yapılan araştırmaya göre 2020 yılının en popüler siyasi ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Yıl boyunca toplam 3 milyon 28 bin 403 haber ile gündeme gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok konuşulan siyasi isim olarak listenin zirvesinde yer aldı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ikinci sırada takip eden isim ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Koronavirüs’ün hakim olduğu 2020 yılında vaka sayıları ve tedbirler ile ilgili yaptığı açıklamalar ile yıl boyunca toplam 1 milyon 198 bin 660 habere adını yazdırdı.

Listenin üçüncü sırasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 415 bin 267 haber ile yer alırken, dördüncü sırasında 413 bin 770 haber ile Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beşinci sırasında ise 248 bin 899 habere adını yazdıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yer aldı.

İşte siyasi isimlerin 2020 yılında medyaya yansıdığı haber sayıları;

 

MTM Medya Takip Merkezi                        +90 212 442 30 00                             www.medyatakip.com

ŞULE ERKOCA                     Kurumsal İletişim/Sosyal Medya Uzmanı      [email protected]

MTM Hakkında:

İstanbul Avrupa Yakası’ndaki merkezinin yanı sıra, İstanbul temsilcilikleri ile Ankara, İzmir, Bursa, Adana şehirlerinde ve Azerbaycan’da toplam dokuz noktada temsil edilen MTM Medya Takip Merkezi, 10 bini aşan sayıda yazılı basını, TV yayınını ve internet medyasını takip ediyor. Ayrıca Türkiye ve Dünya’da çeşitli sosyal medya mecralarını dinleyip ölçümleyerek raporlayan MTM, Türkiye’nin önde gelen medya takip kuruluşlarındandır. İstanbul’da, 1999 yılında kurulan MTM, ilk şubesini 2006 yılında Ankara’da faaliyete geçirmiştir. Kısa sürede Türkiye’de medya takip sektörünün lokomotifi haline gelen kuruluş, aynı yıl Almanya’da açtığı temsilciliği ile faaliyetlerini yurtdışına taşımıştır. 2013 yılında, Azerbaycan’ın ilk medya takip şirketini faaliyete sokan MTM, geleneksel, dijital ve sosyal medya takibinin yanı sıra, Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi ve Online TV Arşivi gibi servisleri ile de sektörde öne çıkmaktadır. Uluslararası platformda büyümeyi, hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC (İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu) gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirmektedir.

 

Seni Gidi Kopyacı :)))