Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GÖÇERLERİN  ZORLU DÖNÜŞÜ DEVAM EDİYOR

Yaz mevsiminin sona ermesi

Yaz mevsiminin sona ermesi ile hayvancılığın bel kemiğini oluşturan göçer vatandaşlarımızın  geri dönüşleri devam ediyor.

Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Siirt İl Başkanı Ali İlbaş  göçerlerin zorlu  yolculuğunun hava durumuna göre en geç kasım ayının ortalarında sona ereceğini belirtti.

Siirt il genelinde 1 milyon 200 bin küçükbaş havyan bulunduğunu belirten İlbaş “Şükürler olsun terörün sona ermesi ile birlikte ilimizde küçükbaş havyan sayısı hızlı bir artış gösterdi. Bir zamanlar 600 binlere kadar düşen hayvan sayısı, terörün sona ermesi sonucu mera ve yaylaların açılması ile birlikte  hızla artmaya başladı. Yıllardan beri hayvancılığı terk etmiş bir çok aile bu durumun yanı sıra verilen teşviklerinde etkisiyle tekrar hayvancılığa geri dönüş yaptılar. İlimizdeki hayvancılığın temelinde göçerlik sistemi vardır. İlimizde 500 kadar aile göçer hayvancılığı yapıyor. Bunlar ilkbahar aylarında başta  zorlu bir yolculuğun ardından Van, Bitlis, Ağrı, Muş ve Hakkari gibi illerin  yaylarına  gidiyorlar. Yaz mevsimi boyunca hayvanlarını buralarda otlatan göçer vatandaşlarımız yine zorlu bir yolculukla kış mevsimini geçirmek üzere Siirt, Mardin, Şırnak ve Batman gibi illere dönüyorlar. Bu yılda bu zorlu ve zahmetli  yolculuk başladı ve hava durumuna göre en geç 15 kasıma kadar devam edecektir.”  Dedi.

Ülkemizde  yaklaşık 35 ilde göçer hayvancılık yapıldığını ifade eden İlbaş, göçer hayvancılık yapan bu 500 ailenin  ilimizdeki hayvanların yaklaşık yüzde 50 sini yetiştirdiklerini belirterek, göçer hayvancılığın önemine dikkat çekti.

Seni Gidi Kopyacı :)))