Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SİİRT’TE KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE ÇOK YÖNLÜ DENETİMLER BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomi ile mücadele çalışmaları ülke genelinde devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın

Bu çalışmalar kapsamında Siirt Defterdarlığı tarafından çok yönlü denetim çalışmaları başlatıldı.
Defterdar Mustafa Yılmaz Şimşek başkanlığında yürütülen çalışmalarda denetimlerde cezai işlemlerin yanı sıra vatandaşlara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.
Vergi Ödemek Bir Vatandaşlık Görevidir diyen Defterdar Şimşek herkesin duyarlı olması gerektiğini belirtti.
Şimşek “Ülkemizin daha çok kalkınması, kamu hizmetlerinin vatandaşa daha etkin ulaşması ve aydınlık geleceğimizin teminatı gelecek nesillerin daha müreffeh bir ortamda yaşaması; vergi gelirlerinin zamanında ve sağlıklı toplanmasıyla mümkündür.
Fiş, alınan hizmet ve ürünlerin karşılığında üzerinde alışverişin yapıldığı tarih saat ve çeşitli bilgileri barındıran KDV oranının da belirtildiği fatura çeşitleri arasında yer alır. Fişler, alınan ürün ve hizmetlerin resmi bir belgesidir.
Üzerinde belirtilen KDV oranının da ödenmiş olduğunu belgeler.
Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur.
Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur.
2024’te fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması veya bulundurulmaması, verilmemesi, alınmaması, belgede yazılması gereken meblağın % 10’u; her bir belge için ise en az 3.400 TL ceza kesilir.
Gerek fiş ya da fatura düzenlemeyen gerekse de KDV oranlarını hatalı olarak uygulayan mükelleflere ceza kesileceğini belirterek, vergi mevzuatı uyarınca fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3 bin 400 lira, fatura vermeyen işletmelere ise her fatura için 3 bin 400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesildiğini anlattı.
Müşteri tarafından alınan hizmet veya ürünlerin karşılığında müşteriler istesin veya istemesin, işletme tarafından fatura veya fiş verilmesi bir zorunluluktur.
Fatura veya fiş kesmemek işletmelerin vergi kaçağı yapmaları gibi kanunsuzlukları doğurabilir.
Fatura veya fiş kesmeyerek kanuna uygunsuz işlerin yapılmasını engelleyebilmek adına para cezası getirilmiştir.
Bir vatandaşlık görevi olarak fiş kesmeyen işletmeleri bildirerek kanunsuzlukların önüne geçmek oldukça değerlidir. “ dedi.
“Vatandaşlarımızdan yaptıkları alışverişlerde aldıkları ürün ve hizmetin belgeye intikal edip etmediğini tespit etmelerini ve bunu kontrol etmelerini istiyoruz. Aksi bir durumda karşılaşmaları halinde de gerek CİMER gerek VİMER vasıtasıyla bunları bizlere, Gelir İdaresi Başkanlığımıza intikal ettirmeleri durumunda gerekli incelemeler ivedilikle yapılacaktır.
Vatandaşların fiş kesmeyen işletmeleri bildirmeleri gerektiğini belirten Şimşek bu konuda ne yapılması gerektiği konusunda da bilgi verdi.
Şimşek “Bu yüzden fiş kesmeyen işletmeleri tespit ettiğinizde nasıl şikayet edeceğinizi bilmeniz iyi olur.
Şikayet bildiriminin iki farklı yolu vardır.
• Birincisi, bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek bir şikayet dilekçesi yazarak ilgi işletmenin bildirilmesidir.
• İkincisi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın VİMER (Vergi İletişim Merkezi) 189 numaralı telefonunu tuşlayarak müşteri hizmetlerine ulaşmak ve şikayetinizi bu yolla oluşturmaktır.” Dedi.
Defterdar Şimşek, denetim ve bilgilendirme çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdürüleceğini belirtti.

Seni Gidi Kopyacı :)))