Siirt’in yeşil altını fıstıkta hareketli günler yaşanıyor. İl Merkezi ile Tillo ilçesinde bulunan bahçelerde ürünün toplanmasını başlandı. Yaklaşık on gündür başlayan ürün toplama işlemi eylül ayının gelmesi ile birlikte hızlanacak.
Daha önceki yazılarımda da belirttim. Son birkaç yıldan beri fıstığın toplanmasına çok erken başlanıyor.20-30 yıl önce eylül ayı gelmeden ürün toplanmıyordu.Burada eylül ayı sembolik bir anlam ifade ediyor. Ürünün toplanmasına gece ile gündüzün arasındaki sıcaklık farkının artması ve ilk yağmurdan sonra karar veriliyordu.
Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının artması yani gecelerin daha serin geçmeye başlaması ve ilk yağmurun yağışı fıstığın sert kabuğunun çatlamasına neden oluyordu.Bu durum fıstığın kalitesini arttırıyordu. Ayrıca daha çok olgunlaştığı içinde kilo olarakta daha fazla kilo atmasına neden oluyordu.
Son yıllarda bahçe sahipleri zorunlu olarak bu durumdan kaçınmaya başladılar.Bunun başlıca iki nedeni var. Birincisi son yıllarda yaşanan iklim değişikliği.İklim değişikliği nedeniyle fıstıklar ağustos ayının birinci haftasından itibaren kurumaya ve kavruklaşmaya başlıyorlar. Bu da kalite ve kilo kaybı anlamına geliyor.
İkinci ve önemli sorun yine daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi bahçe fareleri. Yani hırsızlar. Büyük çoğunluğu 18 yaşından küçük gençler ellerinde torbalarla babalarının malıymış gibi bahçelere dadanıyorlar. Bunlar o yılın mahsulünü alıp götürdükleri gibi fıstığın özelliğinden dolayı bir sonraki yılında mahsulünü de yok ediyorlar.
Fıstıkta bir sonraki yılın mahsulünün durumu bir önceki yılın mahsulü toplanmadan belli oluyor. Dallarda yaprakların dibinde tomurcuk şeklinde beliriyor. Ürün toplanırken dikkatli olunmadığı takdirde bu tomurcuklarda yok ediliyor. Doğal olarak hırsızlardan böyle bir dikkat ve özeni beklemek bir safdillik olacağı için bunların zararları iki katlı oluyor.
Ürün toplama dönemi Pervari ve Eruh gibi rakımı yüksek olan ilçelerimizde ekim ayının sonlarına kadar uzanıyor.