Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GAZETECİ YAZAR AYHAN MERGEN YAZDI, KAPARİYİ DEĞERLENDİRME

  Türkçe de bilinen

 

Türkçe de bilinen adıyla kapari, Arapça şefelleh, Kürtçe kabarok.Köklerinin on metrelerce derinliğe inmesi nedeniyle erozyonu önleyen bir cbir bitki, Zeytine benzeyen meyvesi turşu yapımı başta olmak üzere değişik şekillerde gıda olarak tüketiliyor.İlaç sanayi dahil bir çok sanayi dalında kullanılıyor.

Hemen her yerde, yıkık evlerin enkazında bile kendiliğinden yetişebilen bir bitki. Özel bir toprak veya bakım istemiyor. Son yıllarda kültür ekimi de yapılmaya başlandı. Siirt’in hemen her köşesinde kapariyi görmek mümkün. Bilmeyenler veya fiziki olarak görmek isteyenler için söyleyeyim. Bahçelievler Mahallesindeki Şahinbey Belediyesi Çocuk Parkının alt tarafındaki kaldırımın kenarında bulunan küçük topraklı alanda onlarca kapari bitkisini görmek mümkün. Bu dönemde açan bembaşaz çiçekleri ayrı bir güzellik katıyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi her arazide özellikle tarıma elverişli olmayan yamaç ve taşlı arazilerde bile yetişebilen bu bitkiden Siirt olarak ekonomik yönden yararlanamıyoruz.Geçmiş yıllarda bu konuda iki çalışma gerçekleşti,

Yaklaşık 25-30 yıl önce şimdi harabe haline gelmiş olan Meşayihler Çarşısında bir tüccar dolar bazında satın aldığı kapari meyvesini Fransa’ya ihraç edilmek üzere Aydın iline gönderiyordu. Burada turşusu veya salamurası yapılan kapariler ihraç ediliyordu. O tüccarın İstanbul iline taşınması ile birlikte köylümüz bu gelirden mahrum kaldı.

Yine yaklaşık on beş yıl önce Baykan Kaymakamlığı kapari dahil olmak üzere alternatif tarım ürünleri konusunda DİKA nın desteği ile bir proje başlattı. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinin koordinatörlük ve rehberliğinde yürütülen bu projede kapari, yonca, korunga ve diğer bazı bitkilerin tarımı konusunda eğitimler verildi ve belirli alanlarda deneme ekimleri yapıldı.Diyarbakıra inceleme gezisi yapıldı.

Hatta kaparinin değerlendirilmesi ve turşu yapımı konusundaki eğitim çalışmasına davet edilmiştim. Dicle Üniversitesinden gelen öğretim üyeleri bu konuda Baykanlı çiftçilere uygulamalı eğitim verdiler ve sorularını cevaplandırdılar.

Ancak diğer bir çok işte olduğu gibi kaymakamın tayini çıktı, proje bitti. Umarım Siirt önümüzdeki dönemlerde kendiliğinden yetişen bu zenginlik kaynağından yararlanır.

 

 

Seni Gidi Kopyacı :)))