Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Doç.Dr ŞERİF DEMİR

Siirt’te Sempozyum Yapmak

28-30 Eylül 2002’de Batman’da Uluslararası Batman Sempozyumu gerçekleştirildi. Batman Üniversitesi ikinci kez uluslararası bir sempozyum düzenledi. Son derece başarılı ve verimli bir etkinlik yaptılar. Onlarca bildiri sunuldu. Batman’ın tarihi kültürü en ince detayına kadar anlatıldı.

Yıllarca Siirt’te yaşamış bir akademisyen olarak Siirt’in tarihi değerlerinin kaybedildiğini daha da önemlisi bu kadar zengin bir geçmiş ve kültüre sahip olunmasına rağmen bu konuda yeterli çaba ve gayretlerin gösterilmediğine şahit oldum. Çünkü bir akademisyen olarak Siirt’in tarihi ve kültürünün korunması için ulusal ve uluslararası alanda yetkin akademisyenlerin katılımıyla bir sempozyum düzenlemenin çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu fikrimi kime açtıysam aynı heyecan ve mutluluğu onlarda da gördüm. İmkân var, insan var ve mekân var. Öyleyse böyle bir etkinliği neden yapmayalım?

Sempozyum için hazırlıklara başladık. İdarecilerimiz de çok memnun oldular her türlü desteği sağlayabileceklerini fakat maddi konularda bir sponsor bulmamın daha isabetli olacağını tavsiye ettiler. Aslında böyle etkinliklere Atatürk Araştırma Merkezi maddi destek oluyordu. Girişimlerim oldu fakat netice beklediğim gibi olmadı. Bu konuda istişare etmek ve sempozyuma desteğini almak için akademisyen olan eski milletvekillerinden birisinin kapısını çaldım. Meclisteki makamı dâhil iki ay randevu almak için çok çabaladım. Sayın vekilimiz oldukça yoğun olduklarından bana dönemediler. Siirtli İşadamlarına yöneldim. Dostlarımız bana bu iş adamlarının adresini verdiler. İstanbul/Levent’te bu iş adamlarından birisini aradım fakat ulaşamadım. Cumhur Kılıççıoğlu’nun yanına giderek meramımı anlattım. Çok sevindi ve her türlü yardıma hazır olduğunu söyledi. Konu iş adamlarının maddi desteğine gelince bir iki tatsız anısını anlattıktan sonra kesinlikle böyle bir girişime katılmayacağını fakat Mücadele gazetesinin sayfalarının destek için açık olduğunu söyledi. Bizde Mücadele Gazetesinin bir sayısında bu etkinliğe sponsor olmaları için iş adamlarına çağrıda bulunduk. Fakat kesinlikle geri dönüş olmadı. Bu konuda Cumhur Kılıççıoğlu, Ayhan Mergen ve Fecri Barlık her türlü basın desteğini veriyorlardı fakat bu işin maddi kısmını aşamıyorduk. Her şeye rağmen gözleri karartarak kurulları oluşturup sempozyumu ilan ettik. Hatta özetlerde gelmeye başladı. Fakat Pandemi gelince bu ilan ettiğimiz etkinliği askıya alarak zamanını ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldık.

Sempozyum içimde bir dert oldu. Görüşmeler yapıyordum. Fakat netice alamıyordum. Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu’nun cesaretlendirmesiyle tekrar yeni bir yola girdik. Adnan Hocanın da içinde yer aldığı Sedat Akay ve Macit Sevgili’den oluşan bir yürütme kurulu oluşturduk. Valilikten de destek sözü aldık. Siirt hakkında kapsamlı bir kitap çalışmasını da içeren önemli bir projelendirme yaptık. Siirt’in tarihi, ekonomisi, sosyal ve dini hayatını kapsayan bir sempozyum için duyuruya çıktık. Ellinin üzerinde özet metin geldi. İşin ekonomisini sempozyumu online yaparak çözdük. Her şey tamamdı ve biz çok heyecanlıydık. Sadece resmi sayfalardan ilan edilmesi kaldı. Fakat bir kez daha büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Olmaz denilen oldu. Bizim bu çaba ve gayretlerimiz boşa çıktı. Sempozyumu bir kez daha erteledik (İptal ettik). Şüphesiz böyle bir neticeyle karşılaşmak her şeyden evvel benden kaynaklanıyordu. Çünkü bir kez daha başaramamıştım.

Batmanlılar daha evvel gerçekleştirdikleri sempozyum bildirilerini yayınladılar. İki ciltlik harika bir kaynak ortaya çıktı. Bu konuda Bitlisliler çok güzel bir sempozyum yaparak bildirileri kitap haline getirdiler. Hatta Hakkari’de de muhteşem bir sempozyum oldu. Şüphesiz bu arada Siirt İlahiyat fakültesi dini konularla ilgili güzel sempozyumlar yaptı. Bazı ticari organizasyonlar Siirt temalı etkinlikler yaptılar. Fakat biz Siirtliler, şehrimizin tarihi ve kültürünü konu alan kapsamlı bir sempozyum yapamadık.  Umarım ve diliyorum bizden sonra gelecek akademisyenler bunu gerçekleştireceklerdir. Bu konudan kuşku duymuyorum. Çünkü Siirt çok daha güzel etkinlikleri fazlasıyla hak ediyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Seni Gidi Kopyacı :)))