Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TİLLO’DA “KENDİ PESTİLİNİ (HERİRENİ) KENDİN YAP PROJESİ” İLE “SİİRT FISTIĞI ÜRETİMİNDE FEROMON TUZAK KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ” START ALDI

İlçelerimiz arasında önemli bir

İlçelerimiz arasında önemli bir yere sahip olan Tillo ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğünün hazırladığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteklediği iki proje start aldı. Bu projelerden biri ile pestil yapımı kolaylaştırmak ve üreticiyi teşvik amacıyla üzüm sıkma makinaları, fıstık bahçelerinde zarar yapan Dal Güvesi zararlısı ile mücadele etmek amacıyla feromon tuzak ile budama makası dağıtımı yapıldı.

Projelerin faaliyetlerinin başlaması, tanıtımı ve dağıtımların yapılması amacıyla ilçe Tarım Müdürlüğünde bir tören düzenlendi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen törende konuşan ilçe Tarım Müdürü Mehmet Resul Eren ‘Bu gün iki önemli projenin tanıtımını ve dağıtım törenini yapacağız. Bunlardan birincisi olan “KENDİ PESTİLİNİ (HERİRENİ) KENDİN YAP PROJESİ”nin amacı; Tillo ilçemizin yöresel lezzet ürünü olan heriri pestilini yaygınlaştırmak ve daha önce manuel şartlarda insan gücüyle yapılan üzüm sıkma işlemiyle oluşan fazla işçilik, zaman ve ürün kaybını en aza indirmek düşüncesiyle hazırlanan bu proje kapsamında; direkt 27 pestil üreticimizin ve dolaylı olarak da diğer pestil üreticimizin hizmetinde kullanılmak üzere 27 Adet Üzüm Sıkma Makinası ile birlikte bağ bozumu zamanında üzüm hasadını kolaylaştırmak ve bağların budaması işlerinde kullanılmak üzere 27 Adet Budama Makası verilerek ekonomik kazanç elde etmeleri sağlanacaktır.  Bu projenin toplam bütçesi 203.600,00 Lira olup, bunu %70’i Hibe olarak GAP İdaresi Başkanlığınca desteklenmiştir. İkinci projemiz olan “SİİRT FISTIĞI ÜRETİMİNDE FEROMON TUZAK KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ”nin amacı; Tillo ilçemizin stratejik öneme sahip ürünü olan fıstık bahçelerinde ana zararlı konumundaki dal güvesi ile birlikte diğer tali zararlıların kontrol altına alınarak ürün kaybını azaltmak, ürün kalitesini arttırmak ve kimyasal mücadeleye alternatif mücadele yöntemi olarak kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak düşüncesiyle hazırlan bu proje kapsamında; direkt 85 fıstık üreticimizin ve dolaylı olarak da diğer fıstık üreticilerimizin bahçelerinde kullanılmak üzere 2.125 Adet Feromon Tuzak ile birlikte fıstık bahçelerinin budaması işlerinde kullanılmak üzere 85 Adet Budama Makası verilerek ekonomik kazanç elde etmeleri sağlanacaktır. 171.000,00 Lira olup, bunu %70’i Hibe olarak GAP İdaresi Başkanlığınca desteklenmiştir. Dedi.

 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı adına konuşan Bünyamin Aslan projelerin hayırlı olmasını diledi ve kendilerine gelecek katma değeri yüksek bu tür uygun projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Törende bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün DEMİRHAN tarımın istihdam sağlayıcı özelliğine değindi ve bu alanda bir canlılık yaşandığını söyledi. Son 30 yılda yaşan göçlerin artık tersine dönmeye başladığını belirten Demirhan  “İl dışına göç eden insanlarımız fıstık sayesinde artık memleketine dönüp toprağını değerlendirmeye başladı. Doğu ve Güneydoğu desteklensin batı rahatlasın diyoruz.  Fıstıkçılık sayesinde geçmiş 30 yılı değerlendirdik.” Dedi.

Demirhan fıstıkçılık yanında diğer ürünlerde de söz sahibi olmak istediklerini belirterek özellikle sumak ceviz ve bademde iddialı olmak istediklerini söyledi.

Tillo Belediye Başkanı İdham AYDIN’da yaptığı konuşmada ilçenin geçmişteki ve şimdiki durumunu karşılaştırdı. İlçenin bir zamanlar tarım alanında lokomotif görevini gördüğünü belirten Aydın “Bir zamanlar fıstıklık ve üzüm üreticiliğinde Tillo gerçekten lokomotif bir yerdi, çeşitli nedenlerden dolayı, Tillo maalesef terk edildi. Tillonun nüfusu 10.000 idi 2.500 e düştü. Biz Tilloyu terk ettik. Şimdi bu fıstıkçılık konusunda örnek bir köyümüz var. Ben bunu Türkiye’nin her yerinde her platformda konuşuyorum. İkizbağlar köyümüz gerçek ten bu işi çok çok iyi yapıyorlar, onların hepsini tebrik ediyorum.” Dedi.

Başkan Aydın İkizbağlar Köyündeki örnek fıstıkçılık çalışmalarının ardından da diğer köylerde benzer çalışmalara başlandığını belirtti.

Tillo Kaymakamı Lokman DÜZGÜN de yaptığı konuşmada Siirt ürünlerinin kalitesine değindi. Düzgün “Siirt fıstığımız gibi üzümümüzün de potansiyeli oldukça yüksek. Biz bu potansiyelin ortaya çıkması için Kaymakamlık olarak elimizden geldiği kadar çalışacak ve inşallah çiftçilerimize yardımcı olacağız. Köy ziyaretlerine gidiyoruz, önümüze koydukları ilk şey malum Siirt fıstığımız ve Pestil. Öyle bir pestil getiriyorlar ki İstanbul’da Ankara’da lüks mekânlarda bulamayacağınız lezzetlerde. Biz bu lezzetleri en ücra köşedeki bir köyde buluyoruz. Köydeki çiftçilerimizin evinde yiyoruz dolayısıyla biz bu eşsiz lezzeti kıyıda köşede kalsın istemiyoruz. İnşallah tüm Türkiye’de fazlasıyla bilinen bir ürün haline gelmesini arzu ediyoruz. Tabii ki nasıl Siirt fıstığımız 5-10 yıl önce çok gelir getirmeyen durumdayken şuan çiftçilerimiz bu fıstık üretiminden gelir kazandıkları gibi inşallah kendi pestilimizde kendi üzümümüz de çiftçilerimiz bu ve benzeri projeler sayesinde kazançlar elde edeceklerdir. Allah Devletimizi Başımızdan eksik etmesin Devletimizin imkânları ve destekleri ile her alanda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. ” dedi.

Törende konuşmaların ardından Üzüm Sıkma makinaları işleyişi hakkında bilgi verilerek katılım sağlayan hak sahibi tüm çiftçilere Üzüm Sıkma Makinası ile Feromon Tuzak ve Budama Makaslarının dağıtımı yapıldı.

Teslim töreni süresince Kendi Pestilini Kendin Yap Projesi Koordinatörü Çağdaş Can TOPRAK ve Siirt Fıstığı Üretiminde Feromon Tuzak Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi Koordinatörü Zeki ERDEN Projelerle ilgili bilgilendirme yaptılar.

 

Törene Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, Muhtarlar, çiftçiler ve İlçe Müdürlüğü personeli katıldı.

Seni Gidi Kopyacı :)))