Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan. Siirt 6 ilçesi ve 500 civarında köy ve mezrası bulunan bir ildir. İlin nüfusu 331 bindir. Arazisinin önemli bir bölümü dağlık ve engebelidir. Tarıma elverişli ve sulanabilen arazisi azdır.
Son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla Siirt’in tarihi günümüzden 12.500 yıl öncesine dayandığı tespit edildi. Bu özelliği ile dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisi olduğu tespit edilen Siirt, dünya uygarlık tarihine damgasını vuran Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kesiştiği bir noktada yer alması nedeniyle de çok zengin bir kültürel ve tarihi dokuya sahiptir.
Efsanelere konu olan Botan çayı ve vadisi Siirt’i doğal güzellikler açısından zengin kılmaktadır. Asırlar boyu bölgenin eğitim ve ticaret merkezi olan Siirt’in ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Siirt fıstığı, Pervari balı, Zivzik narı, tayfı üzümü, tiftik battaniyesi, şal şepik kumaşı ve bıttım sabunu ile küçükbaş hayvan varlığı ilin ekonomisini ayakta tutan zenginlik kaynaklarıdır. Siirt özellikle fıstık bal ve nar üretiminde üretimde ülkemizin ilk on ili arasına girmektedir.