Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Doç.Dr ŞERİF DEMİR

Siirt’in Yolları

Siirt’in yer aldığı coğrafya, ticari ve siyasi merkezlerin kavşağında yer alan önemli bir bölgedir. Bu sebeple binlerce yıldır önemli yol güzergâhları hep bu yöreden geçti. Fakat modern zamanlarda yol güzergâhları değişti, ticaret usul ve yöntemi değişti. Siirt’in yer aldığı bu bölge siyasi ve ticari önemini büyük ölçüde kaybetti. Bu olumsuz gelişmelere ek olarak Siirt’i büyük şehirlere bağlayacak gerekli ulaşım kanalları zamanında açılamadığından Siirt’in büyük şehirlerle bağı zayıfladı ve şehir kendi içine dönerek unutuldu.

1940’lı yıllara kadar Siirt’ten Diyarbakır’a giden tek bir yol vardı. Yol üzerindeki Batman Çayı, geniş ve derin bir sahada aktığından bu suyu aşmak için ilkel sallar kullanılıyordu. Dere taştığı zaman insanlar bazen günlerce Batman’da kalmak zorundaydılar. Özellikle kış aylarında bu ulaşım büyük ölçüde aksıyordu. Böylece Siirt’ten Diyarbakır’a sürekli ve düzenli bir ulaşım sağlanamıyordu.

Batman Çayı üzerine ilk köprü 1942’de inşa edildi. Siirt’i batı vilayetlerine bağlayan en önemli ulaşım sorunu 1944’de Kurtalan’a trenin gelmesiyle sağlandı. Cizre’ye kadar gitmesi planlanan bu demiryolu hattı Siirt için çok önemli bir ulaşım kanalı oldu. Fakat Kurtalan ile Siirt merkez arasında ki kara bağlantısını sağlayacak yeterli kara yolu yoktu. Patika bir yol üzerinden sağlanan ulaşım, sıklıkla tahrip olduğundan çok verimli kullanılamıyordu. II. Dünya Savaşının zorlu günlerinde, ekmek bulamayan işçiler, tamamen beden gücüyle o yolu zorlu çaba ve gayretleriyle açtılar. Siirt, modern dünyayla bağlandı. Şehrin gelişimi ve ilerlemesine büyük bir katkı sağlandı. Fakat Kurtalan’a duble yol devam ediyor. Uzun süredir devam eden bu yol bir an önce tamamlanmalıdır. Son zamanlarda yoğun bir çaba ve çalışma olduğunu görüyoruz fakat bu yol şimdiye kadar tamamlanmış olmalıydı.

Siirt, Batman ve Diyarbakır üzerinden büyük şehirlere bağlandı fakat şehrin kör noktada çıkmaz bir yolda kalması aşılamadı. İstanbul- Ankara üzerinden trenler Diyarbakır-Kurtalan’a geliyordu. Projeye göre Cizre yolu yapılamadığından Kurtalan son nokta olarak kaldı. Halen daha Kurtalan son nokta olma özelliğini sürdürüyor. Artık daha modern demiryolu projeleri yapılıyor. Bu manada Diyarbakır’a kadar getirilmesi planlanan Hızlı Tren projesine Siirt’in de mutlaka ilave edilmesi gerekir. Aksi takdirde proje eksik kalır.

Tren hattı ve karayolu inşasıyla Siirt, batı şehirlerine bağlandı. Peki, şehrin doğuyla bağlantıları sağlanabildi mi? Siirt’in ilçeleriyle kara yolları 1950’den sonra inşa edilmeye başlandı. Bu yol yapım süreci köylerle birlikte 1990’lara kadar devam etti. Öncelikle Siirt’i Eruh’a ardından Şırnak ve Cizre’ye bağlamak gerekiyordu. Siirt’ten Eruh’a ve Şırnak üzerinden Cizre’ye kara yolu yapıldı. Fakat bu güzergâh kısa olmasına rağmen fazla tercih edilmiyor. Ayrıca Ilısu Barajının faaliyete geçmesiyle birlikte Eruh yolu üzerindeki pek çok köyle kara bağlantısı koptu.

Eruh yolu yıllardır devam ediyor. Bu gün bu yolun yapımında çok önemli mesafeler alındı. Özellikle Zarova Köprüsü’nün inşa edilmesi harika oldu. Fakat hala yol tam manasıyla tamamlanamadı. Siirt’ten Eruh’a, Şırnak’a Irak ve Suriye’yle kara bağlantısı daha güçlü bir şekilde sağlanmalıdır. Böylece Siirt’i kör bir noktada olmaktan kurtarılarak doğu ile batı arasında transit geçiş güzergâhında önemli bir yerleşim yeri haline gelecektir. Ayrıca Ilısu Baraj suyu altında kalan yollarında hızla tamamlanması gerekir. Böylece bu ülkenin ciğerleri olan köyler, inşa edilecek bu yollar sayesinde nefes almaya başlayarak, hayat bulacaktır.

Siirt’in içinde yer aldığı bu bölgede önemli ekonomik gelişmeler yaşanmaktadır. Ilısu Barajı, potansiyeli ürettiği enerji, suladığı tarım arazileri ve ekonomiye verdiği katkı nedeniyle çok önemlidir. Bu baraj gölü etrafında yeni fırsatlar araştırılarak, yöre insanlarının istihdamına imkân sağlayacak yeni iş alanları oluşturulabilir. Ayrıca Siirt’te inşa edilen Çinko fabrikası da çok önemli bir yatırım oldu. Şehirde İstihdamın artışı, göçü engeller, göçün engellenmesi yöreyi ekonomik bakımdan geliştirir. Böylece yöredeki bu ekonomik faaliyetler, yöre insanlarının hayat kalitesini yükseltir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Seni Gidi Kopyacı :)))